Så rensas väljarna bort inför USA-valet

Av: Jon Weman

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Hemliga listan drabbar främst svarta och latinamerikaner

Avslöjande i serieform.
Avslöjande i serieform.

Journalisten Greg Palast, som efter George W Bushs första valseger skrev boken The best democracy money can buy, har inför årets val producerat en ny version, ett reportage för Rolling Stone, en film baserad på boken och en gratis nedladdningsbar serieversion.

Krav på specifika id-kort eller en fast adress, liksom det faktum att valet till skillnad från övriga världen hålls på en vardag, har sedan länge försvårat för ­minoriteter och fattiga - demokraternas starkaste väljargrupper - att rösta. Men det främsta hindret i dag är ett program - Crosscheck - som beräknas rensa bort upp till en miljon människor från vallängderna.

En hemlig lista som Palast kommit över visar att personer med olika födelsedatum och mellannamn klassats som en enda ”dubbelregistrerad” individ och bägge blivit strukna - och att det överväldigande drabbar svarta och latinamerikaner. Nästan alla demokratiskt styrda stater har hoppat av programmet, medan de flesta republikanskt styrda är kvar.

Syftet? Att stoppa väljare från att rösta dubbelt - ett brott som i hela USA:s historia bara fyra personer har dömts för.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN