Kamrat 24 procent är ingen lösning

Åsa Linderborg: Socialdemokraterna måste finna sina egna väljare

avÅsa Linderborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: AFTONBLADET
Stefan Löfven

Socialdemokraterna har på ett halvår tappat 4,3 procentenheter i SCB:s senaste mätning. I november noterade de 32,6 procent, och nu 28,3. I SCB:s mätningar överskattas alltid S, på samma sätt som SD jämt underskattas.

Hälften av sossarnas tapp har gått till "Vet ej". Som en besvikelsens ö ligger de där och väntar på att partiet ska upptäcka dem.

Det här avspeglar socialdemokratins kris i hela Europa. Efter Lehman Borthers kollaps och den efterföljande finanskrisen 2008 har socialdemokraterna i EU förlorat 30 val av 37. I höst kommer endast Portugal vara rött, resten av kontinenten är blå, blåbeige eller blåbrun. Tyskland, med en koalition av borgerlighet och socialdemokrati, är ett undantag. Och inget som vi ska ta efter.

För tjugo år sedan var allt under 44 procent en katastrof för socialdemokraterna. I dag är skräcken att inte få mer än 24. Tre partier tävlar om att bli störst. Risken att SD ska ta hem pokalen kanske får vänsterväljare att rösta på Stefan Löfven i stället, ett slags ”kamrat 24 procent”.

Det vore ingen lösning för den som vill ha en progressiv politik. Socialdemokraterna måste finna sina egna väljare, och då gäller bara det som Ulf Lundell vrålar ut i Vardagar: Omfördela, för i helvete.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM