Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Nu havererar även danska akademien

Horace Engdahls försvarare får Suzanne Brøgger att hoppa av – ”ultrafeministisk konsensus”

Suzanne Brøgger, Marianne Stidsen och Horace Engdahl

Nu splittras även den danska akademien.

Orsaken är att en av ledamöterna enträget försvarat Horace Engdahl och riktat hård kritik mot Metoo-rörelsen.

Fyra ledamöter hoppar nu av arbetet. Bland dem Suzanne Brøgger.

– Det övergår mitt förstånd att medlemmarna av en akademi kan iscensätta en kampanj för att tysta det fria ordet, säger den kritiserade ledamoten Marianne Stidsen till Aftonbladet.

Marianne Stidsen blev känd för en svensk publik när hon mitt under Svenska Akademiens djupaste kris var en av få som ryckte ut till försvar för Horace Engdahl.

I en osande och djupt personlig text i Expressen förklarade hon varför den förre ständige sekreteraren var missförstådd och utsatt för en grov smutskastningskampanj. Han borde hyllas och inte hånas, menade Stidsen. 

Sedan dess har hennes kritik av Metoo-rörelsen fortsatt vara stenhård. 2019 publicerade hon boken ”Den nordiske metoo-revolution” som tar sin utgångspunkt i Svenska akademiens kris. Boken menade att Metoorörelsen skapat ett rättslöst samhälle med totalitära drag. Den granskade den svenska debatten om Jean Claude Arnault som enligt Stidsen kidnappats av Sara Danius ”feministiska sharia” och försvarade även den kritiserade youtubepsykologen Jordan B Peterson.

Nu har denna lektor i litteraturvetenskap vid Köpenhams universitet på egen hand fått den danska akademien att haverera. 


Under torsdagen avslöjade tidningen Information att fyra av akademiens mest kända ledamöter, bland dem författaren Suzanne Brøgger framöver vägrar samarbeta med Stidsen. 

De lämnar allihop sina uppdrag, helt eller delvis.

Ytterligare fyra ledamöter har i ett brev uppmanat Marianne Stidsen att avgå.

Skälet de anger till sina avhopp är hennes kritik av Metoo-rörelsen och hennes åsikter om identitetspolitik. I brevet som kräver hennes avgång hänvisas bland annat till ett uttalande i Berlingske där Stidsen påstår att ”MeToo är en terroriströrelse, och tiden är inne att börja lagföra MeToo-aktivister med hjälp av terrorlagstiftningen.”


Suzanne Brøgger skriver i sitt utträdelsebrev att hon under sina resor i Sverige och Norge fått skämmas för att Marianne Stidsen representerar Danska akademien. Den har ”allt för länge fått finna sig i Marianne Stidsens i mina ögon helt groteska offentliga uttalanden”. 

Även författaren Ida Jessen, hänvisar till att Stidsen fört en kamp för Svenska akademien som i grunden inte har något med Danska akademien att göra. 

Marianne Stidsen vägrar dock avstå sin plats och svarar på kritiken i ett mail till Aftonbladet.

– Man kan så klart spekulera i vad som får skribenter som borde gå längst fram när det gäller att försvara basala friheter, bland dem yttrandefriheten att vända på klacken och kräva att de ska inskränkas. 

Hon menar sig hela tiden ha talat i egen person och aldrig i egenskap av akademieledamot. 

– Under de cirka två år jag varit aktiv i debatten om Metoo, vänsterpopulism och nytotalitarism så har ingen av mina akademikolleger gått ut i offentligheten och gjort sina motåsikter kända 

Men i dag är det en hård press att inte ifrågasätta ”den betongtunga vänsterradikala och ultrafeministiska konsensus” som härskar just nu, skriver Stidsen. 

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.