Kultur

Lagen måste ändras

Petter Larsson: skilj på medmänsklighet och människosmuggling

Av: 

Petter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Fredrik Önnevall på väg till rättegången i Malmö.
Fredrik Önnevall på väg till rättegången i Malmö.

KULTUR

Att Fredrik Önnevall och två andra SVT-medarbetare i dag dömdes för människosmuggling är inte förvånande. Det humanitära undantag som finns i lagen gäller bara den som smugglar ut en flyende från till exempel en krigszon. Flyktingpojken de hjälpt borde ha sökt asyl i något av de EU-länder man passerat på resan, och definitivt direkt vid ankomst till Sverige, menar Tingsrätten i Malmö. Och bevisningen är väl den starkaste i svensk rättshistoria, förloppet har ju sänts på tv. Att de skulle frias i högre instanser är därför osannolikt.
Men det betyder bara en sak: att lagen nu måste rivas upp.
Det är min fasta övertygelse att en stor majoritet av svenska folket anser att det tv-teamet gjorde inte bara borde vara lagligt, utan också är berömvärt.


Det som krävs är en lagändring som gör skillnad på den som för snöd vinnings skull skeppar flyktingar i rangliga båtar eller i farliga containers, och den som av humanitära skäl hjälper en medmänniska i nöd.
Enligt EU-rätten är det också fritt fram för staterna att införa en humanitär klausul som skulle ha friat Önnevall.
Så var det tänkt från början. I sitt lagförslag från 2003 skriver regeringen att det är ”väsentligt att det inte uppstår någon tveksamhet om att det inte är straffbart att som ett led i en ideell verksamhet hjälpa någon att komma till Sverige för att här söka om asyl”.
Justitieminister Morgan Johansson borde damma av den skrivningen och se till att den omsätts i lag. Sverige ska inte straffa medmänsklighet.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Önnevall

Morgan Johansson