Revolutionen rullar på i folkdjupet

Acceptansen för etniska och religiösa minoriteter, hbtq-personer, kvinnor och funktionshindrade har ökat i EU sedan 2015

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson under Prideparaden i Stockholm 2019.
Foto: TT
Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson under Prideparaden i Stockholm 2019.

KULTUR


I snart sagt varje europeiskt land har högerradikala partier de senaste åren erövrat åtminstone 15 till 20 procent av opinionen, ibland mer.

Och när nu även ”liberaler” som regeringen Macron genomför delar av ytterhögerns invandringspolitik och radikalhögern går framåt kraftigt i det tidigare förskonade Spanien, är det lätt att få för sig att Europa är på väg att förvandlas till en mardröm.

Det stämmer dåligt med vad som pågår under den politiska ytan.

En ny jättemätning från Eurobarometern visar att acceptansen för etniska och religiösa minoriteter, hbtq-personer, kvinnor och funktionshindrade – grupper som tillsammans, ska sägas, utgör majoriteten i alla samhällen – på det stora hela ökat i EU sedan 2015.

I många länder, som Sverige, har inget hänt. I bland annat Baltikum, Finland, Tyskland, Tjeckien och Storbritannien har toleransen ökat. Bara i Ungern, Polen och Slovakien har den minskat.

Den liberala revolution som pågått i decennier har mött motstånd i parlamenten och på gatorna av högljudda högerkrafter. Men den rullar sakta på i det folkdjup våra politiker borde lyssna mer på.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.