Lättsam förströelse för popkulturnördar

Sandra Wejbro om Kalle Linds och Fredrik af Trampes ”Della Morta”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Della Morta” med Kalle Lind och Fredrik af Trampe.
”Della Morta” med Kalle Lind och Fredrik af Trampe.

Lagom till semestern när man äntligen har tid att lyssna på podcasts tar de flesta av dem långa sommaruppehåll. Traditionell radio som ”Sommar i P1” dominerar topplistorna för poddlyssning, bara under första veckan uppger Sveriges ­Radio att de hade över 1,5 miljoner lyssnare (se poddindex.se).

En fin tradition för ”Della”-familjen, som hittills består av den brokiga poddsamlingen ”Della Sport”, ”Papa”, ”Monde”, ”Q” och ”Herstory”, är att anlita sommarvikarier för att feeden ska fortsätta uppdateras även när originaltrion SimonChippenSvensson, K Svensson och Jonatan Unge tar semester. 

 


Samma enorma genomslag som förra årets vikarier i ”Della Q” fick kommer antagligen inte den betydligt mer konflikträdda nykomlingen ”Della Morta” få. I sin sommarspecial diskuterar duon Fredrik af Trampe och Kalle Lind gammal nöjeshistoria, det handlar inte sällan om gubbar och gärna döda sådana. 

Har man lyssnat på Linds podcast för Sveriges Radio, ”Snedtänkt”, känns upplägget bekant, men här är tilltalet aningen mer personligt (även om de beklagar sig över hur svårt de har för ”Della”-formatets klassiska fråga ”vad har hänt sen sist?”) och oredigerat (de första avsnitten klockar in på drygt 1,5 timme var).

 


Journalisten, skådespelaren och trubaduren Fredrik af Trampe har varje vecka uppgiften att presentera en fråga som Kalle Lind är oförberedd på, i första avsnittet det ovanligt moderna ämnet ”Percy tårar” (Killinggängets tv-serie från 1996) och i det andra Sjöwall/Wahlöö med fokus på ”Terroristerna”, författarparets sista bok om Martin Beck.

Som lättsam förströelse är det underbart, åtminstone för oss popkulturnördar med skamlöst intresse för obskyra, skvallriga detaljer som att Killinggänget inför sin teateruppsättning ”Drömmen om Herrön” ska ha krävt ”Dramatens sämsta skådis” (en begäran som till slut rann ut i sanden).

”Della Morta” är dessutom en smärtfri ersättning för ”Snedtänkt” som, jo den också, har sommaruppehåll.

Mer sommarlyssning


Tips 1: The shrink next door” är en av årets stora poddsuccéer internationellt, en märklig historia om en psykiatriker som manipulerat och tagit över några patienters liv.

 


Tips 2: Efter lysande ”The village” är den kanadensiska serien ”Uncover” tillbaka med en ny säsong, ”The cat lady case” om en 77-årig kvinna som mystiskt försvann 1998. 

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.