Kultur

Nu försvann Kristersson som politiker

Olle Svenning om den tondöva repliken i Almedalen

Av: 

Olle Svenning

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Igår (3 juli) debatterade Ulf Kristersson och Magdalena Andersson på Aktuellt i Almedalen.
Igår (3 juli) debatterade Ulf Kristersson och Magdalena Andersson på Aktuellt i Almedalen.

KULTUR

En prolog gjorde sig påmind och störde den pjäs moderaterna redan iscensatt. Aktuellt berättade nämligen om söndagens mord och terrorism i utkanten av Köpenhamn. För Ulf Kristensson, spänd och osäker som så ofta, finns ingenting utanför den egna texten, improvisation är inte möjlig för honom, inte ens inför död och terror. Han fällde istället en replik som kommer att bli klassisk och ett skräckexempel.

Han sa: Sverige borde lära av Danmark. Denna osannolika, politiskt-humanitärt tondöva replik uttryckte Kristersson i samma stund som dansk polis måste jaga en mördare, möjligen terrorist, och dansk sjukvård kämpade för att rädda liv.

Förmodligen insåg inte Kristersson vad han sa. Manuset var ju så tydligt och koreografin var inövad: spända käkmuskler, då och då ett leende av samförstånd med tittarna och så en kaskad av angrepp och tillkämpade, svart anklagande blickar mot den stillsamma statsministern: passiv, feg, skrämd av hårda tag, likgiltig inför våld och gängkriminalitet. Magdalena Andersson begriper inte att ”Sverige borde lära av Danmark.” Också denna blodiga kväll nära Kastrup.


Kristersson gav sig längre ut i världen och hämtade argument från Ryssland. ”Putin har inte bildat regering med miljöpartiet.” Kristersson visade viss respekt för den krigiske diktatorn. Inget samarbete med miljöpartiet; där satt den.

Han försökte kanske skämta men uppdraget stupade på hans brist på humor. Högerledaren lyckades på några minuter i TV banalisera såväl morden i Köpenhamn som Putins massmord, folkfördrivning och sönderbombade städer i Ukraina. Han förmedlade bara de repliker han tränat in inför valrörelsen.

Nu är det gjort och därmed försvann Ulf Kristersson som politiker.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Fem punkter om skjutningen i köpcentret i Köpenhamn

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Ulf Kristersson

Köpenhamn