ÅSIKT

Fortsatte rapportera mitt under attacken

Hot på sociala medier är en del av vardagen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Den misstänkte gärningsmannen Jarrod Ramos greps när han gömde sig under ett av tidningens skrivbord.

avMartin Aagård

KULTUR

Torsdagens mord på fem av tidningen The Capital Gazettes anställda var, får man förmoda, inte ett direkt utslag av den inflammatoriska arbetsmiljö president Donald Trump skapat för amerikanska journalister genom att sedan början på sin valkampanj utmåla dem som lögnare och nationens fiender.

Det var inte heller, får man förmoda, ett resultat av att den amerikanska nyhögerns främste rabulist Milo Yiannopoulos två dagar tidigare uppmanat till mord på journalister.

Vad som hittills framkommit är att gärningsmannen tidigare stämt tidningen för förtal och hyste ett starkt personligt agg mot den. Något som spelat in är så klart de amerikanska vapenlagar som gör att alla våldsyttringar, hur ogenomtänkta de än är, alltid riskerar att bli oerhört dödliga.

Det man tar med sig från denna tragedi är snarare hur tidningens medarbetare, dessa nationens fiender, fortsatte rapportera mitt under beskjutningen.

Kriminalreportern Phil Davis twittrade under attacken.

Tidningens seniore reporter E B ”Pat” Furgurson intervjuades av NBC news när han med anteckningsblocket i hand stod utanför redaktionen där hans kolleger just mördats.

– De gjorde bara sitt jobb, var hans svar på frågan hur de skulle kommas ihåg.

Vem som attackerat dem kunde han inte gissa sig till. Eller varför.

– Jag kommer inte på något specifikt. De sa att vi fått något hot på sociala medier, men vi får sån skit hela dan, varje dag.

Fredagens upplaga av The Capital kom ut som vanligt.

ARTIKELN HANDLAR OM