Kultur

Våg av försök att kväva fria pressen

Av: 

Martin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Peter Greste
Peter Greste

KULTUR

Tv-journalisten Peter Greste har släppts ur egyptiskt fängelse. En sjuårig dom har avbrutits i förväg. När detta skrivs finns tyvärr ingen information om huruvida hans två kolleger Mohamed Fahmy och Baher Mohamed som suttit fängslade tillsammans med honom också frigetts.

I juni i fjol dömdes alla tre till rigorösa fängelsestraff efter att de anklagats för att ha konspirerat mot Egypten och samarbetat med Muslimska brödraskapet.

De tre försökte förklara att det enda de gjort sig skyldiga till var att sköta sitt jobb – journalistens. Ett jobb som inte alltid resulterar i berättelser som är fördelaktiga för den egyptiska regimen. Enligt BBC kom frigivningsordern direkt från presidentpalatset.

Kanske är den ett tecken på förändring?

En liten seger för pressfriheten?

Nej, inte på något sätt. Att Peter Greste suttit fängslad så länge är en katastrof. Domen mot honom och de övriga medarbetarna på Al Jazeeras Kairokontor är bara en liten del av ett massivt angrepp på egyptiernas nyvunna friheter som president Sisi är ansvarig för. Däremot är det så klart en personlig seger för Peter Greste, hans familj, kolleger och alla aktivister som länge kampanjat för hans frigivning. En fantastisk nyhet ur ett mänskligt perspektiv. Men Fahmys och Mohameds öde är fortfarande oklart. Och västvärldens intresse för rättsövergrepp mot egyptiska medborgare är troligen betydligt mindre än när de drabbar engelsktalande reportrar. Grestes fängelsedom bör dessutom läggas till raden av en våg av auktoritära och våldsamma sätt att försöka kväva den fria pressen som det senaste året svept över i världen.

I lördags kom nyheten att den japanske journalisten Kenji Goto halshuggits av terrorarmén IS i Syrien. 200 reportrar sitter just nu fängslade runt om i världen på grund av sitt arbete. Vi kan glädjas åt att Greste är fri. Men journalistiken är det på långa vägar inte.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Al Jazeera

Pressfrihet

Martin Aagård