Kultur

”Etiopiska regimen har råd att göra sig osams med Sverige”

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Åsa Linderborg: ”Svenskarna struntar i Afrika”

Elva års fängelse är straffet för Martin Schibbye och Johan Persson. Det är en ofattbart stor del av en människas liv, och därför vore det förmätet att råda eller uppmana dem till någonting.

Situationen börjar kännas hopplös. Ensidiga sanktioner från svensk sida skulle enbart ha symbolisk karaktär – om än så viktig. För USA är Etiopien en geopolitisk kronjuvel på det "terroristdrabbade" Afrikas horn. Den etiopiska regimen har helt enkelt råd att göra sig osams med Sverige eftersom stödet från andra är tusenfalt större.

EU är inte heller nåt att hoppas på. Carl Bildt har personligen förhindrat att EU ens uttalar ett stöd för Schibbye och Persson, avslöjar Jonas Sjöstedt i en artikel på SVT Debatts hemsida den 21 december. (Det var även Carl Bildt som ensam lade in sitt veto när EU:s utrikesministrar ville införa sanktioner mot Syrien, eftersom det kunde drabba företaget Ericsson. Syrien är ett land som EU har råd att bråka med.)

Domen mot de svenska journalisterna har följts av internationell press. Nyhetsbyråer som Reuters och AP, och tidningar som The Guardian, The Telegraph, Washington Post, USA Today med flera skriver om kopplingen mellan Carl Bildt och Lundingruppen. I svensk press är det betydligt tystare om sambandet. De flesta fördömer domen utan att tala om varför Schibbye och Persson alls åkte till Ogaden. Kritiken mot den tysta diplomatin är enstämmig, men få vill betona allvaret i det Bildt har gjort sig skyldig till under åren i Lundingruppen.

Vi vet vad Bildt har gjort, hans brott ligger helt öppna, och ändå kan han sitta kvar.

Låt säga att Carl Bildt en gång hade varit styrelseledamot i Carema, med ansvar för de etiska riktlinjerna. Låt säga att han nu var socialminister, med ansvar för kissblöjor och vanvård till döds. Låt säga att han enbart uttalade sig via blogg och twitter eller genom snäs och arrogans.

Det finns ingen chans i hela världen att han skulle få fortsätta sitt ämbete som statsråd.

Bildt sitter kvar för att den borgerliga mediesituationen har omåttlig acceptans för en borgerlig utrikesminister, men också för att det saknas en folklig vrede mot Bildt. Medierna kan bara starta drev i dialektik med sina läsare/tittare/lyssnare. Svenskarna struntar i Afrika.

Många menar till och med att Martin Schibbye och Johan Persson får skylla sig själva som hamnar i etiopiskt fängelse: Tar man sig in olagligt i ett land ska man dömas. Så resonerade ingen när svenska journalister trasslade sig in bakom järnridån. Hade Schibbye och Persson fallit offer för den Nordkoreanska diktaturen, hade det låtit annorlunda.

Det skulle det även gjort om Bildt varit sosse. Då hade han rykt för länge sen.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!