Storebror är tillbaka

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nytt förslag: FRA ska utvidgas

Säpo och polisen ska få läsa din e-post och lyssna på dina telefonsamtal. De är innebörden av det förslag från justitiedepartementet som gick på remiss i går, där man anser att rätten att begära signalspaning från FRA ska utvidgas.

De skriver det naturligtvis inte rakt ut, men eftersom signalspaning går till så att man trålar efter sökord i de elektroniska haven, så kommer miljoner vanliga svenskars kommunikation att genomletas på jakt efter misstänkta begrepp.

Det var så här regeringen ville ha det redan 2008.

Den gången gick man bet. FRA-debatten kom som en blixt från klar himmel. Snart sagt alla politiska partier hade i åratal underskattat den kraft som fanns i integritetsfrågor, där en växande folklig opinion – inte minst inom den nya internetgenerationen – börjat värja sig mot den typ av statlig övervakning som politikerna sedan Kalla krigets dagar tagit för given att vi skulle acceptera.

Och när några borgerliga politiker lämnade rollen som passiva knapptryckare och tog strid för något de trodde på, tvingades regeringen kompromissa: lite bättre integritetsskydd, och bara ett fåtal aktörer – försvaret, regeringen, regeringskansliet – skulle ha rätt att beställa signalspaning.

Men skam den som ger sig. Det är bara att vänta till himlen klarnat och partipiskorna gjort sitt jobb. Några utredningar och några år senare är man nu tillbaka på ruta ett: polisiär massövervakning.

Petter Larsson

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.