ÅSIKT

Bra för Operan - sämre för det fria kulturlivet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

PELLE ANDERSSON om den nya kulturministern och vad vi kan vänta oss

■ ■ Tänk vad enkelt det hade varit för Fredrik Reinfeldt att utse Lena Adelsohn-Liljeroth till kulturminister med en gång. Hon har suttit i kulturutskottet för moderaterna och har synts i de flesta sammanhang där moderat kulturpolitik diskuterats de senaste åren.

De väljare som röstade på moderaterna får nu den kulturpolitik som de röstade för – alltså inte blinda nyliberala experiment, utan en mer klassisk kulturkonservativ kulturpolitik med stora marknadsinslag.

Jag tror vi kommer att få se nya angrepp på public service, men snarare i form av sammanslagningar av SVT och SR, omorganisationer och fokus på en smalare ”fin-tv” för eliten och ”skräp-tv” åt folket.

Dramaten, Operan, kulturarvet och andra historiskt tunga institutioner kommer nu att tryggas – men folkbildningen och det fria kulturlivet kommer att få känna av besparingar.

■ ■Lena Adelsohn-Liljeroth kommer att argumentera för att kultursatsningar kan skapa ekonomiska underverk i orter på dekis och därför kommer vi att till leda få höra orden om kultur som lokaliseringsfaktor, upplevelseindustri, sponsring och ”kulturfestivaler som sätter småorter på kartan och utvecklar besöksnäringen och lockar spetskompetens till glesbygd”.

Lena Adelsohn-Liljeroth och den moderata kulturpolitiken är skapt för den som med modersmjölken fått med sig böcker, teater och bildning – men inget för oss som kräver delaktighet, allas rätt till kultur, kritiskt tänkande och yttrandefrihet för alla.

Trots det är den nya kulturministern en gåva till kulturen, i alla fall om man jämför med den förra.

Läs mer:

Pelle Andersson