ÅSIKT

Kampen går vidare

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

■ ■Kärlek är så häftigt, galet, för mycket. Den kan göra oss till andra än de vi är. Allt blir så roligt. Ändå står vi här nu. Med jämställdhet i blick och Fredrik som diskar lika mycket som Filippa. Med homopar som lever lika normala familjeliv som alla andra. Slut på det roliga! Ingenting blev som man hade tänkt sig.

Bangs nya temanummer om kärlek visar upp en ganska missnöjd skara kvinnor. Alla, nästan, har det gemensamt att de vantrivs i hetero- och kärnfamiljens tråkiga medelmåttighet. Visst sökte man jämställdhet med mannen men med i paketet kom något trist: allmän skötsamhet. Kvinnorna i Bang är rasande. De vill vara mer än nöjda.

Vad blev det av den glada promiskuiteten frågar Nina Lekander, den som hennes generation en gång berett vägen för men som dagens otacksamma ”oknullade” generation fuskat bort. Och Bang diskuterar och tar till sig alla de opassande för mycket-kvinnorna: Britney Spears, Anna Nicole Smith, Annette Kullenberg, Maja Lundgren.

■ ■Det är mycket och häftigt men ändå påtagligt introvert. Ingen diskuterar hur det blev så här, analyser så gott som saknas.

Bangs skribenter är akademiker och fräcka debattörer men man måste faktiskt till sist fråga sig hur representativ deras frustration och bild av det jämställda Sverige är? Visst vill vi alla ha allt men dessa spjutspetsar från Bang har definitivt missat något. Kampen för jämställdhet går vidare – den är inte över!

Barbro Westling