Därför sköt krypskyttar mot båda sidor i Kiev

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Undersökning: Dödliga kulor kom från samma vapen

Ett offer för en krypskytt förs bort under demonstrationerna i Kiev. Foto: AP
Ett offer för en krypskytt förs bort under demonstrationerna i Kiev. Foto: AP

Vem var det som sköt i Kiev? I svenska och västerländska medier har det hållits för mer eller mindre självklart att det var Janukovitj-regeringens polis eller agenter som med krypskyttar dödade över 100 demonstranter och den motsatta teorin, att det skulle kunna vara provokatörer ur oppositionen, karakteriserade exempelvis Dagens Nyheter (6 mars) som “konspiratoriskt” och “propagandistiska knep”.

Men i fredags kom den nye ukrainske hälsoministern själv med överraskande uppgifter: ballistiska analyser visar att kulor som dödat demonstranter och poliser förefaller ha kommit från samma vapen. Han talade vid en presskonferens vagt om att ”en tredje part” tycks ha varit inblandad.

AP, som rapporterat uppgifterna, gör inte mycket för att analysera innebörden av dem. Men en slutsats är svår att komma ifrån: någon som sköt mot bägge sidor var ute efter att destabilisera situationen. Den som hade ett direkt intresse av ytterligare destabilisering, var definitivt inte Janukovitj-regeringen eller dess ryska allierade, utan oppositionen.

Media och respekterade kommentatorer har ofta en stark motvilja mot konspirationsteorier – särskilt om den som anklagas för att konspirera är “vår egen” sida. Men historien visar att verkliga konspirationer existerar. Frågorna om vad som egentligen hände bakom kulisserna vid maktskiftet i Kiev har börjat ställas.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.