ÅSIKT

Snapshots av en ung nation

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Elegant och vass sammanställning av Cyperns självständighet 1966

Foto: Arkeologiska fynd på väg från Cypern till Stockholm 1931.

KONST Ett stort terrakottagolv, ett hav av varierade nyanser, täcker en sal på Moderna museet i Stockholm. Cypriotiske konstnären Christodoulos Panayiotou låter i utställningen Dagar och sekler (till och med 27 april) golvet leda in - bli ett vackert och lite oroande preludium - till en liten samling fotografier från tiden kring Cyperns självständighet 1966.

Här skapas och destabiliseras en berättelse om en ung nations identitet. Antiken spelar den största rollen, idén om ett storslaget då och vurmen för ett arv som måste förvaltas fast ingen vet hur. En idé som drev juntan i Grekland att vilja införliva Cypern i ett panhellenskt rike. På fotografierna ser vi bland annat olika sällskap lite förvirrat beundra antik skulptur. Det är fråga om arkivfoton som dokumenterat statsbesök och andra officiella tillställningar men deras plats på ett konstmuseum förvandlar dem till snapshots från den pompösa ängslighetens domäner.

Sammanställningen är elegant och vass. Den kräver visserligen, som många intressanta utställningar, en viss inläsning. Frågor om nationell identitet och kulturarv är såklart brännheta, och en inte liten del av detta kluster handlar också om vetenskapshistoria: hur arkeologer på ett självklart sätt kunde utforska och hemforsla artefakter från medelhavsländerna utan större problem.