Kultur

Inför ny rutin: ta bort nassarnas propaganda

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen: Historien är full av exempel där det varit rätt att bemöta fascismen med våld. Det är mycket möjligt att demokratiskt sinnade även i framtiden kommer tvingas överväga de metoderna - men vi är inte där än. Det är därför jag har svårt att försvara den autonoma vänster som nu fysiskt attackerar högerextremisterna.

Samtidigt var det de autonoma som tog det första stötarna i Kärrtorp förra veckan. Blixsnabbt bildade de med sina kroppar en sköld till skydd för barnfamiljer och andra demonstranter. De tvingades till det, eftersom polisen inte gjorde sitt jobb. De tvekade inte en sekund och det ska vi vara tacksamma för.

Demonstrationen nu på söndag kl 12 i Kärrtorp är årets viktigaste manifestation och kan även bli den största. Men när nazisternas taktik är att ta över våra gemensamma utrymmen, räcker det inte med att demonstrera. Vi måste få in som rutin att ta bort nassarnas propaganda. Det kan man göra med ett klistermärke, till exempel det som förbundet Allt åt alla har tryckt upp (det är de som arrangerar Överklassafari): "Grannsamverkan mot rasism".

Frågan är bara: Vågar den som bor i Kärrtorp eller nåt annat drabbat område riva ner eller klistra över nassarnas propaganda när demonstranterna har tagit tunnelbanan till andra delar av stan?

Nynassarna bor mitt bland oss. Det känns som vi står vid randen av ett permanent krigstillstånd. 

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!