Kultur

Vänstern förlorar strider om journalister

Viktor Barth-Kron och Ola Wong till Kvartal

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ola Wong och Viktor Barth-Kron överger sina tidigare tidningar för Kvartal.
Ola Wong och Viktor Barth-Kron överger sina tidigare tidningar för Kvartal.

KULTUR

Jag vet inte om det är en skräll, men nog är det intressant att Viktor Barth-Kron lämnar Dagens Nyheter och Ola Wong Svenska Dagbladet för Kvartal. Den konservativa borgerligheten börjar smida sig en allt större krans av journalister och intellektuella, något som Sverige inte haft sedan under efterkrigstiden. 

Kvartal är, för den som ännu inte hittat dit, en webbpublikation som erbjuder paneldebatter, intervjuer och essäer i så kallat brännbara ämnen. Ofta återkommande är frågorna kring invandring och integration. Kvartal blev något att räkna med när Jörgen Huitfeldt lämnade P1 med buller och bång. Radioluften hade blivit honom för trång, med sin ängsliga beskäftighet.

Varför Barth-Kron och Wong lämnar sina plattformar är inte helt lätt att veta, steget kan tyckas djärvt eftersom Kvartal har en kontroversiell stämpel. Men förmodligen ska man tänka om – det är den här åsiktsbildningen som har tiden för sig. 60 procent röstade blått i valet. Det börjar bli huggsexa om det konservativa idégodset när nu M lägger epoken Reinfeldt bakom sig för ett långsiktigt projekt med KD och SD.

Kvartal är en av de största utmaningarna vänstern har. För problemet är inte Kvartal, utan att vänstern inte har något liknande. Finansiärerna finns inte, men det är inte förklaringen, utan att vänstern är fullständigt renons på ambitiös idékritik. Katalys tar hand om klassfrågorna, men en socialistisk kulturkamp väntar fortfarande på sin arena.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstdeal - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Viktor Barth-Kron

Ola Wong