ÅSIKT

Maffigt och medryckande

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Jacopo Foroni - en
enormt begåvad melodiker

Foto: Drottning Kristina, föremålet för "Cristina Regina di Swezia", en opera av Jacopo Foroni.

År 1849 kom den unge italienaren Jacopo Foroni in som en stormvind i Stockholms då mycket torftiga musikliv.

Han gjorde omedelbar succé med en opera om drottning Kristina, blev hovkapellmästare och introducerade en hel rad betydande samtida verk för de provinsiella svenskarna. Men blott 33 år gammal rycktes han bort i kolera 1858, varefter han glömdes bort tills Vadstena-akademien framförde hans Cristina Regina di Svezia sommaren 2007. Vi som var där häpnade över denna schwungfullt passionerade, uritalienska opera, som med sina kärleksintriger inte gick i takt med den historiska forskningen om Kristina.

Nu har det lilla skivbolaget Sterlings vågat satsa på en studioinspelning. Cd-versionen bekräftar intrycket från Vadstena, att Foroni framför allt var en enormt begåvad melodiker starkt påverkad av Donizetti.

Här finns flera riktiga pärlor som den blivande Karl X Gustafs entré-aria, briljant sjungen av Fredrik Zetterström. Att den unge Foroni som musikdramatiker ännu inte kunde tävla med sin mästare säger sig självt, men talangen fanns definitivt.

Maffiga och medryckande är också alla de körpartier som Göteborgsoperans kör och orkester entusiastiskt levererar.

Förutom Zetterström flera fina solister, bland andra Liine Carlsson som en vokalt virtuos drottning och Daniel Johansson som en mäkta lidelsefull Gabriele ( de la Gardie). Synd bara att Tobias Ringborg dirigerar den ungdomligt lidelsefulla musiken så försiktigt farbroderligt.

Lennart Bromander

ARTIKELN HANDLAR OM

Opera