Osannolikt att Bob Dylan dyker upp

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åsa Linderborg om de senaste turerna runt Nobelpriset

Kommer, kommer inte? De senaste turerna tyder på ”inte”, skriver Åsa Linderborg.
Kommer, kommer inte? De senaste turerna tyder på ”inte”, skriver Åsa Linderborg.

NOBELPRISET. Jag vet inte vad man ska kalla Bob Dylans agerande, men de olika meddelandena på hans hemsida visar om inte annat att han är djupt obekväm med situationen.

Först står där att han är årets Nobelpristagare i litteratur, varken mer eller mindre. Sen försvinner den meningen, trots att den inte innehåller något annat än rak information.

Vad Dylan än tycker om utnämningen kan han och hans administrativa entourage inte förneka att han tilldelats priset. Något han för övrigt aldrig kan ändra på hur han än beter sig och hur hans hemsida än ser ut.

Flera amerikanska röster ifrågasätter att han förtjänar utnämningen, inte för att han gjort sig otillgänglig, utan för att han inte är poet i den meningen som de menar krävs. Diskussionen går ungefär som i Sverige, men det är svårt att tro att Dylan tagit intryck av den. Han har ju varit tyst sen första stund.

Även Albert Einstein var tyst, framgår av Anders Báránys blogg på Forskning & Framsteg. Bárány (professor i teoretisk fysik och ledamot i Kungliga vetenskapsakademien), som är lika förtjust i Dylan som i Einstein, berättar att 1922 års Nobelpristagare i fysik inte heller hörde av sig. Men han dök upp i Sverige året därpå, när han höll en föreläsning på Liseberg.

Dylan lär inte spela på Liseberg 2017, men frågan är om han någonsin mer kommer sätta sin fot i Sverige. Att han skulle komma den 10 december ter sig allt mer osannolikt, särskilt när Svenska Akademiens Per Wästberg nu kallar honom ”oartig och arrogant” (SVT Nyheter).

Att förolämpa presumtiva gäster hör inte till vett och etikett, så uttalandet kan inte tolkas som annat än att Svenska Akademin nu helt har gett upp hoppet om att kunna lagerkransa ”världens främsta poet”.

Att retuschera hemsidan kan egentligen inte tolkas som något annat än att Dylan inte vill ha med priset att göra. Man har ingen skyldighet att ta emot ett Nobelpris och Dylan måtte ju anse sig ha tillräckligt tungt vägande skäl att inte göra det. Men om så, måste han nog snart redovisa det, för det kan inte finnas hur många anledningar som helst att tacka nej.

Mumlar han inte fram ett svar snart kan han aldrig mer ge en intervju i hela sitt liv, för frågan kommer förfölja honom tills han dör. Så stort är trots allt ett Nobelpris i litteratur.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.