Kultur

DN - fast tvärtom

Av: 

Torsten Kälvemark

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Ny tidskrift vill öka kunskapen om Ukraina

Den nätbaserade Ukrainabulletinen är en spretig produkt.
Den nätbaserade Ukrainabulletinen är en spretig produkt.

Europarådets internationella juristpanel, ledd av britten sir Nicolas Bratza, har granskat Ukrainas rättsliga hantering av  Majdanmassakern där omkring 100 civila och 13 poliser sköts ihjäl. Panelens första rapport nyligen gav svidande kritik mot de ukrainska myndigheternas brist på vilja att klara ut vad som verkligen hänt. När panelen nu går vidare för att granska regeringens hantering av tragedin i Odessa, där 42 proryska demonstranter brändes inne, är panelens ordförande djupt pessimistisk om den ukrainska samarbetsviljan.

Har vi hört om detta i svenska medier? Knappast. Här har vanlig kritisk journalistik satts på undantag. Ett land som vill bli europeiskt sjunker tillbaka i sovjetiska tankemönster och man måste gå till tysk eller annan internationell press för att få veta mer än att Ryssland är boven i dramat.

Den nystartade nätbaserade Ukrainabulletinen vill råda bot på informationsbristen. Som alla gräsrotsinitiativ är det en spretig produkt. Men vi får bland mycket annat en ordentlig belysning av skandalen när Helsingborgs stadsbibliotek stängde dörrarna för en utställning om Odessa­massakern. Läsaren får också intressanta fakta om Ukrainas ekonomi och dessutom utblickar mot misstänkliggörandet av judiska antinazistiska partisaner i Litauen.

Ukrainabulletinen är programmatiskt ensidig. På så sätt påminner den om Dagens Nyheter, fast tvärtom. Läser man båda får man kanske något slags rimlig balans.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ukraina

Media & reklam