Kultur

Fria ordet – ett problem för UD

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Donald Boström sprider antisemitiska lögner och är en usel journalist.

Det var nog alla närvarande överens om när ”Vänskapsföreningen Sverige-Israel i Riksdagen” förhörde Carl Bildts rådgivare Olof Ehrenkrona och justitiekansler Göran Lambertz i onsdags. Föreningen ville veta varför Carl Bildt inte kritiserat Aftonbladet för publiceringen av Boströms artikel om Bilal Ghanem den 17 augusti i år.

Att några av de folkvalda inte verkade ha läst artikeln var inte så överraskande. Ryktet om artikeln lever numera ett liv långt bortom berättelsen om Bilals död och hans familjs anklagelser.

Det var inte heller så chockerande att ambassadör Olof Ehrenkrona smög in några påhopp på Boström när han förklarade det ”konstitutionella paket” som hindrar regeringen från att kritisera publiceringsbeslut i svenska medier. Utrikesministern skulle ju kunna ha sagt att ”det är ju ingen människa som bryr sig om vad som står på Aftonbladets kultursida” eller ”Donald Boström har sagt så mycket genom åren och det har ingen intresserat sig för”, påpekade han.

Är man ambassadör behärskar man den diplomatiska konsten att framföra kritik utan att säga den rakt ut.

Men efter Muhammedkariatyrerna har regeringen upprättat ett ”säkerhetsavstånd” till svenska medier som gör att man helt enkelt hellre håller käften än riskerar att anklagas för censur, förklarade Ehrenkrona. Samtidigt är det upp till riksdagsledamöterna att ta bort den principen.

Man ska väl inte vänta sig hyllningar till det fria ordet från en person som fått en diplomatisk kris i knät på grund av en tidning han inte gillar, men att det fria ordet betraktas som ett problem i UD:s korridorer och att vissa riksdagsmän kan tänka sig att begränsa det, kom ändå som en överraskning.

Det ironiska är ju att det aldrig funnits några som helst konstitutionella hinder för regeringen att kritisera själva sakinnehållet i artikeln.

Ändå har ingen har gjort det.

Varken Reinfeldt, Bildt, Ehrenkrona, Vänskapsföreningen Sverige–Israel i riksdagen, Sydsvenska Dagbladet, Israels premiärminister, Sveriges Israelambassadör eller Avigdor Lieberman.

Martin Aagård

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!