ÅSIKT

Queeridéer

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Illustration: Calle Kåberg
KULTUR

Mona Sahlin sa i sitt sommarprat häromåret att Bruce Springsteen står för allt det som hon tycker är spännande och lockande med USA.

Med andra ord: hellre patosfyllda berättelser om bultande frihetslängtan än uttalad patriotism och Land of the free, home of the brave.

Och vad man än tycker om Springsteen så fattar man ju vad hon menar. Det som kommer från USA tenderar att utmärka sig genom häftig slagkraftighet. Så även det som formar sig i opposition mot olika former av patriarkal bredbenthet.

Två svenska skribenter har rest runt i det stora landet för att lyfta fram communities, aktivister och klubbar som på olika vis arbetar med queerfeministisk aktivism.

När jag läser om de visionära projekten blir jag så upprymd att jag får lust att tjoa högt: Det är det här som är så spännande och lockande med USA!

Som till exempel Bluestockings Radical Bookstore – både aktivistcenter, rättvisemärkt fik och bokaffär.

Eller Amy André som vid sidan av sin akademiska karriär är bi-aktivist och knullar på scen med sin polare.

Eller Deep Dickollective, som sysslar med queer hiphop, Homohop.

Vi är misfits! är ett reportagekollage med ett omedelbart, punkigt anslag som skiljer det ordentligt från allt jag läst om queerfeminism på svenska. Skribenterna befinner sig mitt i rörelsen, i viljan att förändra, långt från universitetsvärlden. Det är in-your-face utan hänsyn till något utanför queer-radikaliteten.

I det direkta anslaget ligger både bokens strålande tillgång och dess begränsning.

På 266 läckert klottriga sidor hinner författarduon leverera ett omfångsrikt material bestående av personliga reflektioner, reportage och intervjuer.

I gengäld blir det på sina ställen väl ytligt och summariskt. Särskilt när det kommer till den idémässiga bakgrunden. Frågan om sexarbete kontra ekonomiska förutsättningar i en kapitalistisk världsordning är till exempel, åtminstone för undertecknad, alldeles för komplicerad för att bara snudda vid.

Som aktivistisk inspirationsbok är Vi är misfits! dock briljant. Jag förväntar mig efter att ha läst den att den svenska queerkulturen de närmaste åren kommer att explodera i fanzines, konst och fantastiska nätverk.

Kristofer Folkhammar