Kultur

(För)lovande kärlekssaga

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ensemblen med kung Carl XVI Gustaf, kronprinsessan Victoria, herr Daniel och drottning Silvia.
Ensemblen med kung Carl XVI Gustaf, kronprinsessan Victoria, herr Daniel och drottning Silvia.

KULTUR

Hovteater är en genre med gamla anor och liksom all god teater lyder den sina egna lagar samtidigt som den anpassas efter sin tid. Eklateringen, som nu har haft urpremiär via det slags medium de båda huvudpersonerna sedan kan se i sin platt-tv, är inte ett stycke som man tar del av för sin dramatiks skull. Nej, i stället handlar det om nyanser, plötsliga skiftningar och paradoxer som låter ana andra historier.

Att Carl XVI Gustaf (som liksom alla trots den långa repetitionstiden emellanåt diskret konsulterade manus) beskrev herr Westlings möda med sitt företag som han ’’byggt upp själv tillsammans med goda medarbetare’’ är kanske mer en språklig paradox än en verklig. Men visst anas den verkliga dramatiken när han tvekar om årtalet för giftermålet: ’’20 ... vad har vi sagt? 10?’’, eller när Silvia tvekar lite på herr Westlings framtida roll som ’’ma ... ake’’.

Att sedan herr Westlings yrkeskunnande – hans replik om sitt brinnande intresse för ’’friskvård, hälsa och entreprenörskap’’ – naturligt ledde över till kronprinsessans bekännelse att hon sedan flera år var ’’starkare och gladare’’ kan ju förstås som att han kan sitt jobb.

Men liksom hos de stora dramatikerna finns här vid sidan av denna undertext en ’overplot’: svenska folket. Varje rollfigurs monolog inleds med respektives kärlek till (och från) det svenska folket. Här anknyts till folksagans skikt där en enkel kärlekshistoria mellan frälse och ofrälse har bäring för hela landet. Men också till idén om kungen av Guds nåde: en kärlek som på ett rent medeltida vis tycks omsluta oss alla.

Men är det då bra teater? Hovteater är en populär genre med starka konventioner. Men att döma av detta senaste exempel så verkar det svårt att fylla den med något egentligt innehåll. Månne där tarvas lite entreprenörskap?

Claes Wahlin

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!