Kultur

Hets går hem

Mattias Svensson om Milo Yiannopoulos indragna bokkontrakt

Av: 

Mattias Svensson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Milo Yiannopoulus.
Milo Yiannopoulus.

KULTUR

”Det enda svaret är att deportera dem allihop.” Så twittrade Milo Yiannopoulos efter terrordådet i Orlando i somras, då den radikaliserade islamisten Omar Mateen sköt ihjäl 49 människor på en gayklubb. Yiannopoulus gjorde klart att han inte menade att motivet var islamism eller extremism, utan islam. Därför ska alla muslimer deporteras från USA.
Kanske är det för extremt för att ta in. Kanske är det därför som bokförlaget Simon & Schuster ändå kontrakterat Yiannopoulus för att skriva en bok. Kanske är det för hans goda sidor. Yiannopoulus är, det ska sägas, också en underhållare, estradör och provokatör.

Men när förlaget plötsligt bryter kontraktet med Yiannopoulus är det på grund av några hårt vantolkade uttalanden kring vilken ålder man kan samtycka till sex. Femton kan vara okej, säger Yiannopoulus, och möts av anklagelser om pedofili i ett USA som drar gränsen vid sexton år. I Sverige är det lagligt att samtycka vid femton. Här är vi alla pedofiler.

Förlagets elaka tolkning drabbar ingen oskyldig. Den är likafullt fel och illavarslande. Om detta är vad som diskvalificerar Yiannopoulus, adlar förlaget också hans tidigare publika ställningstaganden till att vara acceptabla. Jag kan inte komma ifrån misstanken att de översåg med Yiannopoulus hets mot muslimer för att det är ett populärt budskap som lockar läsare, och ändrar sig för att de tänkta läsarna nu är upprörda. Så mycket för värdet av provokationer.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Islamofobi

USA