ÅSIKT

Agenda: vi borde upplyst publiken

Eva Landahl och Mikael Pettersson svarar Torsten Kälvemark

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Stillbild från söndagens Agenda.

Torsten Kälvemark kritiserarAftonbladet Kultur att Agenda inte berättade att författaren och journalisten Edward Lucas, som medverkade i söndagens program i ämnet ryska desinformationskampanjer och hackerattacker, även är vice ordförande i den amerikanska tankesmedjan Center for European Policy Analysis (CEPA). Tankesmedjan finansieras främst av amerikanska stiftelser men även till en del av försvarsindustrin.


Agenda gjorde research på Lucas, som har ett långt förflutet som korrespondent bland annat i Ryssland och Östeuropa, och fick honom även rekommenderad av svenska Försvarshögskolan som en auktoritet i frågan. Lucas analys delas också av västvärldens säkerhetstjänster och de flesta experter på området. Tittarna fick alltså en högst relevant beskrivning av problematiken.

Vi ger dock Kälvemark rätt i att vi borde upplyst publiken även om Lucas roll på CEPA. Vi strävar efter att ge publiken en så bra helhetsbild som möjligt av de gäster som framträder i Agenda, och denna uppgift får sägas vara relevant i sammanhanget.


Eva Landahl, ansvarig utgivare Agenda
Mikael Pettersson, projektledare Agenda

ARTIKELN HANDLAR OM

Agenda