Anna Andersson

Oskulderna som hatar kvinnor – och sig själva

Incelkulturen på nätet är full av självförakt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Incel-männen sprider sitt hat på nätet.
Incel-männen sprider sitt hat på nätet.

Om någon för tio år sen hade sagt att manliga oskulder som radikaliserats på nätet skulle bli ett samhällsproblem så hade jag skrattat. Men förra veckan, när Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, presenterade en rapport om dessa så kallade incels, var det lätt att hålla sig för skratt.

Det först uppenbart otäcka är förstås det oförblommerade kvinnohatet. Man beräknar att det runt om i världen har genomförts ett tiotal attacker med dödlig utgång, motiverat av kvinnohat. Det har odlats på olika nätforum där kvinnor avhumaniseras, ses som en naturresurs snarare än människor, för att citera FOI-rapporten. Kallas ”sliddjur” och ”femoids” (female humanoid). De allra flesta som är aktiva i forumen skulle inte gå så långt som att mörda men hatet odlas med passion.

Lika intensivt som kvinnohatet är dock självhatet. ”Utseendet är en stor och viktig del av incelkulturen”, skriver FOI – det är en mörk ironi att den har plockat upp denna den mest meningslösa delen i den traditionella kvinnorollen, upptagenheten av det egna utseendet. Teorin är att i en värld där feminismen har gjort kvinnor oberoende av män, väljer kvinnor att bara ligga med snygga män. Själva är de fula och ratas, och de ägnar därför mycket tid och tankemöda åt att diskutera hur de ser ut och vad de kan förändra.


Fjärran är dock den typen råd vi kvinnor matats med: tvärrandigt får dig att se bred ut, lev på ananas och ägg i en vecka så blir du smal och öppna blicken med lite mascara. Incelmännen använder ett förment vetenskapligt språk, som ”neoteni” (barnlika drag, anses snyggt på kvinnor) och ”facial width to height ratio”. De strävar efter ”looksmaxing”, att bli så attraktiva de kan – ett snyggare yttre, som får de enkelspåriga kvinnorna att vilja ligga med dem, är enda vägen ut ur inceltillvaron.

Eller förresten, det finns två vägar ut. Den andra är självmord – det här är en kultur där det ses som ett rimligt, till och med ärbart val. Den allra mörkaste delen av rapporten beskriver incelbegreppet coping, att försöka göra det bästa av sin livssituation, som att träna, plugga, göra karriär. Medan vilken tjejtidning som helst skulle ha uppmuntrat sina läsare till detta, så ses det i incelvärlden som något ovärdigt. Killar som försöker se lite ljusare på sin tillvaro avfärdas som hopecels. De anses ägna sig åt självbedrägeri, medan självmord ses som en klarsynt handling.

FOI avslutar sin rapport med att efterlysa mer forskning. Ja, det är angeläget. För det är utmärkt att samhället blir allt mer uppmärksamt på hur livsfarliga män som hatar kvinnor kan vara – liksom män som hatar sig själva.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.