Kultur

Byt inte bank - ta över bankerna!

Kajsa Ekis Ekman om penningtvättskandalen på Swedbank

Av: 

Kajsa Ekis Ekman

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Penningtvättskandalen på Swedbank är en anledning att ifrågasätta bankernas makt, tycker Kajsa Ekis Ekman
Penningtvättskandalen på Swedbank är en anledning att ifrågasätta bankernas makt, tycker Kajsa Ekis Ekman

KULTUR

Det brukar sägas att någon "skrattar hela vägen till banken" men det korrekta uttrycket är egentligen att gråta hela vägen till banken. Det vill säga: att se bedrövad ut samtidigt som man tjänar pengar. Jag kan inte tänka mig en bättre beskrivning på Swedbanks vd:s uttryck när hon fick avgå efter avslöjandena om systematisk pengatvätt, med en fallskärm på upp till 21,5 miljoner kronor. 


Penningtvättskandalen borde bli för bankerna vad pedofilhärvan är för katolska kyrkan: den som får oss att se en institution i nytt ljus. Kanske har den alltid varit något annat än vi trott? För efter skandalerna med Panama-pappren, Danske Bank, Nordea och nu polisrazzian på Swedbank verkar pengatvätt inte vara något undantag. För utan några banker, kan den internationella brottsligheten knappast existera i nuvarande skick. Den dag bankerna sätter stopp för pengatvätten kommer det vara svårt att fortsätta med narkotikahandel, trafficking och skatteflykt.

Det är lätt att tänka att det handlar om underlåtenhet: det är väl inte så lätt för bankcheferna att hålla koll på alla konton? Men vd:n Birgitte Bonnesen steg till makten just på grund av de lyckade affärerna i Baltikum, där hon var regionchef mellan 2011-2014. I Estland har Swedbank nära hälften av marknaden, och SEB den andra hälften. 


Det var Swedbanks vidlyftiga affärer som bidrog till den djupa finanskrisen i Baltikum 2008, vilka kunde ha knäckt banken om inte svenska staten hade gått in med 412 garantimiljarder. Efter detta hämtade sig Swedbank och började åter göra lysande affärer. Att de inte visste med vilka - trots att de misstänkliggör vanliga personer som kommer in på ett kontor och vill sätta in 3000 kronor i kontanter – är svårt att tro.

Att en vd för ett jättebolag avgår en timme innan bolagsstämman har aldrig hänt tidigare. Men resten av styrelsen sitter kvar med höjd ersättning.

Penningtvättskandalen på Swedbank väcker många frågor. Financial Times skriver i en lång artikel att Sverige, som haft så gott rykte, nu kanske är på väg att bli ett korrupt land bland andra.  


Bankerna som institution får allt mer makt i samhället: de blåser upp finansbubblor som leder till kriser, äger våra bank-id och hälften av svenskarna har ett bolån. Tidningarna uppmanar Swedbanks kunder nu att byta bank. Snarare borde affären få oss att diskutera om det är rimligt att privata företag har så stor makt över samhället. 

I en ny rapport från Katalys föreslår ekonomen Samuel Kazen Orrefur att staten tar makten över pengaskapandet med en e-krona, vilket skulle minska bankernas makt betydligt. Det är ju trots allt våra pengar som håller bankerna uppe - är det inte logiskt att vi då också borde ha något att säga till om?

ANNONS

Den eftertraktade kaffepressen Columbia från Bodum - nu till extrapris hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Göran Persson föreslås som ordförande i Swedbank

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Swedbank i penningtvättsskandal

Birgitte Bonnesen

Swedbank

Brott

Penningtvätt

Kajsa Ekis Ekman

Danske Bank