Sudan-affären

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

MIKAEL NYBERG om vad som egentligen håller på att hända

Enligt en opinionsmätning refererad på Dagens Nyheters ledarsida i lördags anser mer än 90 procent av alla irakier att det blivit svårare att leva sedan USA:s soldater tågade in i Bagdad.

Det hindrar inte uppmarschen för nya krigsföretag. De stukade härförarna Bush och Blair ser sig om efter nya folk att befria. Marktrupperna är visserligen fullt upptagna, men legosoldater går kanske att uppbåda och flyg och flotta finns att tillgå.

I Somalia, länge härjat av krig och söndring, har en folkligt stödd rörelse ledd av de islamiska domstolarna i Mogadishu avväpnat privatarméerna och skapat förutsättningar för ordnat samhällsliv. Vita huset anser emellertid att somalierna förtjänar något bättre. Investeringen av pengar och vapen i de hatade krigsherrarna slog inte väl ut. Nu uppmuntrar State Department grannstater att tåga in i landet för att, som det heter, skapa fred. Etiopiska soldater är redan på plats i Baidoa, där en sönderfallande, korrupt och allmänt föraktad provisorisk regering har sitt säte.

Samtidigt planerar USA att med brittiskt understöd bomba Sudan, blockera dess sjöfart och införa en så kallad flygförbudszon över den omstridda Darfurprovinsen. Ett pågående folkmord ska stoppas, heter det.

Mobiliseringen har pågått en längre tid och är väl finansierad. Vecka efter vecka publiceras helsidesannonser i topsidetidningar som New York Times, Financial Times och Dagens Nyheter. I USA medverkar allt från nykonservativa krigsaktivister och proisraeliska lobbyister till liberalt sinnade välgörenhetsorganisationer i kampanjen. Ledande demokrater förklarar att landet måste vara redo att (än en gång) agera på egen hand, om FN vägrar att ge sanktion.

Det är vackert tänkt.

Det flygvapen som skickar Hellfiremissiler mot afghanska byar, som förgör hela städer i Irak och som 1998 slog ut Sudans största läkemedelsfabrik, förväntas skydda civilbefolkningen i Darfur mot angrepp från luften. En statsmakt som gjort sig känd för sin krigsiver och sitt suveräna förakt för tortyrförbud och andra elementära rättsstatliga principer ska i Sudan försvara den enskildes rätt att leva i fred och trygghet.

Det finns skäl att vara vaksam när de största krigsherrarna i världen flaggar med moralen. Det verkligt ohyggliga i inbördeskrigets Darfur saknar likhet med de föreställningar pr-makarna framkallar i våra huvuden. Den välvilja USA och dess följestater visar enskilda förtryckta individer och folkgrupper i främmande länder kretsar alltsomoftast tätt intill det egna intresset. Sudan är Afrikas till ytan största land, strategiskt placerat och rikt på olja, guld, uran och andra naturtillgångar. För tillfället är USA:s bolag knuffade åt sidan av företag från Kina, Malaysia och andra länder. Med ett regimskifte i Khartoum eller en större medgörlighet finns utsikter att göra affärer igen.

Mikael Nyberg (kultur@aftonbladet.se)

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.