Ministern och moralen

Av: Ulrika Stahre

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jagar fuskare.
Jagar fuskare.

■ ■Regeringen har mycket att komma till rätta med – bråk och fusk och bus. Nu har turen kommit till vabb-fusket. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson talar fint om att ”rätt ersättning ska gå till rätt person”. En retorisk liten finess: vem vill ha fel ersättning till fel person?

Men här finns problem. Från och med nästa halvårsskifte måste förskolan intyga att det barn som det vabbats för verkligen varit hemma. Intyg ska skickas, kontrolleras, följas upp. Kostnaden 110 miljoner har nämnts. Det låter rimligt, tänker man kanske först. Inte ska väl folk kunna fuska. ”Rätt person” var det ju. Men redan nu kan Försäkringskassan stickprovs-kontrollera. Varför det inte räcker längre är en fråga om disciplin. Själva akten att skicka intyget, att förtroendet mellan förskola och förälder kan knäckas, det är något nytt. Det betyder att vi ska kontrollera varandra.

■ ■Minister Husmark Pehrsson säger sig veta att en krona av fyra går till fuskare. Belägg för detta saknas, men det är inte något som spelar någon roll i alliansretoriken. Det viktiga är nämligen att hamra in att vi lever i en fuskkultur där vissa (de andra, alltid de andra) inte gör rätt för sig. Det handlar inte om våra gemensamma pengar. Det handlar om moral.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.