Varför behandlas de som skit?

Av: Magnus William-Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Det ska fan vara arab i moder Sveas ögon! Sällan har väl svensk xenofobi och svenskt kulturförakt blivit bättre illustrerat än när Sveriges ambassad i Damaskus och genom dem ambassadören Catharina Kipp nu vägrar visum till en poet inbjuden av utrikesdepartementet!

I ett halvår har vi arbetat med att få detta översättarseminarium till stånd. För första gången skall alla i vårt land som sysslar med översättning och förmedling av arabisk poesi till svenska och omvänt samlas. Tre arabiska poeter har bjudits in i mycket god tid. Svenska Institutet, som sorterar under utrikesdepartementet, står som huvudarrangör. Därifrån har man också sänt ut inbjudningarna till de gästande poeterna, samt varit i kontakt med ambassaden i Damaskus för att förbereda deras visum.

■ ■En av poeterna, Siham Jabbar, kommer från Bagdad. Hon har tagit sig den svåra och riskfyllda vägen från sitt hem till Syriens huvudstad för att få det erforderliga visumet. På detta har hon spenderat veckor och utsatt sig för livsfara. När hon äntligen är framme vill först ingen ta emot hennes ansökan. Svenska Institutets tjänstemän ringer ambassaden och ber dem uppträda korrekt mot deras gäst. På ambassaden skrapar man med foten i telefonen, sedan går deras personal ner och förolämpar Siham. När hon frågar varför svarar de ordagrant översatt ”stå inte ovanför mitt huvud och surra!” (pröva gärna själva att översätta till idiomatisk svenska. Vad sägs om: ”Håll dig på mattan, kärring!”). Svenska Institutet ringer upp på nytt. Till sist får hon lämna in sin ansökan. Efter flera dagars väntan meddelar ambassaden att hon inte får något visum. Varför? Inget svar.

I Stockholm får seminariets alla deltagare - översättare, akademiker, förläggare och poeter - finna sig i att de ödslat sin tid förgäves. Månader av förberedelser går upp i rök. Det kulturella nätverk kring arabisk poesi i Sverige och svensk i arabvärlden som seminariet avsåg att inrätta får börja om. Svenska Institutet har slängt pengarna i sjön.

■ ■Catharina Kipp, du som är Sveriges ambassadör i Damaskus. Jag vill här och nu be dig att du ger oss en offentlig förklaring som jag kan luta mig mot då jag tar emot alla inbjudna seminarister i Tensta på onsdag. Tre enkla frågor:

1. Varför behandlar dina underlydande Svenska Institutets gäster som skit?

2. Varför får poeten Siham Jabbar inte visum?

3. På vilka sätt menar du att ambassaden främjar Sveriges intressen genom sitt agerande i denna sak?

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.