ÅSIKT

Vem vågar fortsätta?

Foto: Anna Politkovskaja.
KULTUR

I dag, i Moskva klockan 14.00, begravs journalisten Anna Politkovskaja.

Hon mördades i lördags i en hiss vid sitt hem i Moskva.

Frågorna är många:

Blev hon dödad för att hon i sina reportage vågade berätta sanningen om korruption, våld och rasism i Putins Ryssland? Vem bestämde, i så fall, att en av Rysslands få fria röster i världen skulle tystas? Och kommer de ryska myndigheterna att gripa och straffa mördarna?

Anna Politkovskaja är en av många journalister som likviderats i Ryssland de senaste åren; bara på hennes tidning Novaja Gazeta har tidigare fyra medarbetare fått sätta livet till.

Ledare för svenska medieföretag och branschorganisationer protesterade i går och krävde en oberoende, kraftfull undersökning av mordet. Svenska politiker och publicister har reagerat och även internationellt har mordet mötts av vrede och bestörtning.

Men Kreml tiger. Tiger och stärker sitt grepp om medieföretagen, om vad som får sägas och inte sägas i Ryssland.

I slutet av denna vecka räknar Novaja Gazeta med att publicera det sista reportage Anna Politkovskaja tilläts göra. Vi hoppas kunna publicera det också i Aftonbladet.

Och frågor kvarstår:

Kommer EU att sätta press på Ryssland att respektera de mänskliga rättigheterna? Ska regeringen Reinfeldt, som Aftonbladets ledarsida krävde i går, våga höja rösten på EU:s toppmöte?

... och kommer någon att våga fortsätta Politkovskajas arbete, riskera livet för att berätta vad som egentligen händer i det Ryssland som, för att låna Politkovskajas uttryck, behärskas av "tsarväldet i Kreml"?

Anna Politkovskaja var en oändligt modig journalist, med en sanningslidelse som fick henne att trotsa alla faror.

Vi är glada att vi fick möta henne och att vi fick publicera hennes texter.

Vi saknar henne.

Läs artiklar ur Novaja Gazeta

Aftonbladet.se samarbetar med den frispråkiga ryska tidningen, och publicerar flera av deras reportage översatta till svenska.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Håkan Jaensson