ÅSIKT

Så skapas klyftorna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

■ ■ I Shanghai hölls tidigare i år en "miljonärsmässa" med lyxbilar, yachter och diamantförsedda hundhalsband. De rikas flickor i städerna får en månadspeng på över 100 dollar - mer än månadslönen för en erfaren arbetare.

När 150 miljoner arbetare strömmar till städerna för att grovt exploateras i uppbyggnaden av "miljonärsundret" lämnas 20 miljoner barn kvar att slåss för sin överlevnad. Myndigheterna noterar mycket riktigt en markant ökning av "barnbrottslighet" på landsbygden - rån, våldtäkt, självmord.

Överbelastade hustrur, som inte klarar barn, gård och gamlingar, tar till ogräsmedel. Kina har världens högsta frekvens av kvinnosjälvmord - tre gånger större på landet än i städerna.

Kalla det Kinas Gyllene tidsålder av ojämlikhet, skriver Peter Kwong i The Nation (2 okt 2006).

Han ger bakgrunden också.

Den Milton Friedmanska ideologin i Deng Xiaopings 80-talstappning: låt några bli rikare först, så droppar det sen på de fattiga - ett recept för ökade klyftor.

■ ■ Nittio procent av Kinas 20 000 rikaste är barn och släktingar till partifunktionärer, Kinas nya "småprinsar" som nu kontrollerar strategiska sektorer: banker, transport, media, vapen, energi, naturresurser.

Alla försök att förbättra arbetarnas villkor hotar Kinas viktigaste attraktion på världsmarknaden: billig arbetskraft.

Protesterna växer och slås ner allt brutalare.

Aktivister misshandlas och dödas. Pressens möjligheter att rapportera begränsas. Säkerhetspolisen förstärks, officiellt med hänvisning till det välkända "terroristhotet" - i realiteten för att möta hotet underifrån, från arbetare och bönder. I Dongzhou dödades 30 när säkerhetspolisen öppnade eld mot bönder som protesterade mot konfiskeringen av deras jord.

Kerstin Stjärne ([email protected])