Hultqvist spelade falskt under mötet i Pentagon

Pierre Schori: försvarsministern teg om Iran – främjade inte svenska säkerhetsintressen

Av: Pierre Schori

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Försvarsminister Peter Hultqvist (s) och USA:s försvarsminister James ”Mad dog” Mattis i Pentagon in Washington, DC on May 8, 2018.
Foto: MANDEL NGAN / AFP
Försvarsminister Peter Hultqvist (s) och USA:s försvarsminister James ”Mad dog” Mattis i Pentagon in Washington, DC on May 8, 2018.

Försvarsministern säger att han var okunnig om president Trumps avsikt med Iranavtalet och bekräftar samtidigt att han inte tog chansen att tala om den fråga som totalt dominerat världspolitiken den senaste tiden (Aftonbladet 9 maj).

Liksom i fråga om i fallet Transportstyrelsen menar han, att det är andra än han själv som har huvudansvaret, i detta fall Margot Wallström.

Precis som om en försvarsminister inte har kollektivt ansvar att företräda regeringen i viktiga frågor vid utlandsbesök!


Det verkar även osannolikt, att medarbetarna inte hade försett sin okunnige minister med samtalspunkter som också handlade om Iran. Något annat vore tjänstefel.

Det avtal som Peter Hultqvist undertecknade med sin kollega i Pentagon, ”Mad Dog” (Galne hunden) Mattis, som Trump kallar sin försvarsminister, är inte juridiskt bindande, men förkunnar att undertecknarna ”avser att modifiera denna avsiktsdeklaration i takt med att försvarssamarbetet utvecklas”. Däri skrivs också att man ska ”utveckla samarbetet i multinationella operationer” och tillsammans ”främja det strategiska partnerskapet mellan Nato och EU”.


Om FN inte ett ord. Däremot har USA börjat att systematiskt sabotera viktiga FN-program och möjligen begått ett folkrättsbrott. Säkerhetsrådets resolution 2231 om Irans kärnenergiprogram var nämligen enhälligt och därmed bindande för FN:s medlemmar, vilket också har understrukits av EU:s utrikespolitiska talesperson Federica Mogherini.

Emmanuel Macron, Angela Merkel, Boris Johnson och EU:s utrikeschef åkte alla till Washington för att försöka rädda Iranavtalet. Hultqvist åkte dit för att fördjupa det militära samarbetet med Pentagon och teg om Iran.

Foto: ANDREW GOMBERT
Diplomaten Pierre Schori


Saken blir inte bättre av att oppositionen jublar och hyllar Peter Hultqvist medan de fortsätter att ösa galla över Margot Wallström. Hon ”hycklar”, ”pratar bredvid mun” och ”representerar en verklighetsfrämmande gren av socialdemokratin” genom att ha det dåliga omdömet att vilja underteckna FN:s konvention om kärnvapenförbud (liksom en överväldigande majoritet av svenska folket)! Allt enligt ledaren i Dagens Nyheter 11 maj.

Trump är inte Obama, och dylika avtal med Pentagon främjar inte vår säkerhet. Vi ser ju hur världen blivit farligare när dagens USA river upp undertecknade avtal om klimatförändringar, världshandel och nu det om Irans kärnenergi.


När USA dessutom hotar regeringar i andra länder med förintelse och misär, måste Europa i både ord och handling försvara det avtalsreglerade multilaterala samarbetssystemet.

Vi bör också fråga, om det nu är en lämplig tid att samöva med amerikanska soldater.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN