ÅSIKT

Ett moment av förnyelse?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Pontus Stenshäll ny konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater

Foto: Pontus Stenshäll

I första hand är utnämningen av Pontus Stenshäll till ny konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater ett exempel på hur viktig den fria teatern är för institutionerna. Var annars ifrån ska den nya teaterestetiken komma? Var, om inte på de fria scenerna finns det (och måste finnas) utrymme för att experimentera och därmed även för att misslyckas?

Kraven på ekonomisk hållbarhet hos institutionsteatern har de senaste åren blivit allt hårdare, helst ska varje produktion bära sig. Det är knappast förvånande att allt färre produktioner på institutionerna sticker ut från det förväntade och konventionella.

Pontus Stenshäll, som främst har arbetet på teater Moment i Gubbängen, har även regisserat på en rad andra scener. Han gjorde en Hamlet på Stockholms stadsteaters scen i Skärholmen under denna säsong. På Göteborgs stadsteater spelas just nu Christina Ouzounidis pjäs Spår (av Antigone). På Moment gör han i vår Becketts I väntan på Godot.

I andra hand är utnämningen av Stenshäll ett modigt val, just mot bakgrund av ovanstående. Det borde det inte behöva vara, tvärtom borde detta slags rekrytering ske oftare. Stenshäll tillträder den 1 augusti för ett fyra år långt förordnande.

ARTIKELN HANDLAR OM