ÅSIKT

Jyllandsposten sviker oss alla

avMartin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Martin Aagård: Den danska tidningen ger jihadisterna precis vad de vill ha

Foto: JERKER IVARSSON
Vi måste våga göra motstånd mot terroristernas världsbild. Fotot från manifestationen i Köpenhamn där 30 000 personer deltog.

”Det pågår ett slags krig i Europa. Det är ett krig om kultur och värderingar, men det är också ett slags religionskrig. Det måste vi inse, om vi ska kunna försvara vår samhällsmodell.”

(Jyllandsposten, 16 februari)

Jyllandsposten, denna stackars plågade kollega i grannlandet Danmark, har sedan tidningen publicerade ett antal tveksamma skämtteckningar om profeten Muhammed 2006 blivit måltavla för ett flertal mordkomplotter.

Tidningen har trakasserats och hotats.

Även hatet mot Lars Vilks som fått så tragiska konsekvenser, vänds mot dem eftersom han ritade sina teckningar som en kommentar till just angreppen på den danska tidningen.

Så det är lätt att förstå att Jyllandsposten sedan länge gått i försvarsposition. Att tidningen blivit en bunker. Inte minst för yttrandefriheten.

På så sätt är de värda all vår högaktning. Om inte modiga publicister tar strid för det fria ordet i trots mot beväpnade terrorister, vem ska då göra det?

Vi behöver dem.

Inte minst nu, efter dådet i Köpenhamn.

Och därför är det så oerhört plågsamt att se hur denna bastion i måndags gav upp sin kamp.

När Jyllandsposten utropar religionskrig på ledarplats – och tro mig, jag kan höra deras förtvivlan mellan orden, jag förstår att det är starka känslor i svang – så ger de jihadisterna precis vad de vill ha.

Nämligen att ”västvärlden” ska utropa krig mot deras religion. Att samhället ska ställa upp på att människor med olika tro inte kan leva sida vid sida och därmed göda religionskrigarnas rabiata antisemitism.

Bara så kan de radikalisera fler muslimer i tron att väst vill utrota dem. Bara så kan de stärkas i sin egen övertygelse om att det pågår en metafysisk kamp mellan högre värden. Bara så kan de legitimera sitt hat mot judar som vore det något större än simpel rasism.

Jyllandspostens ledarskribent hävdar att muslimer aldrig kan bli en del av Europa även om de är födda här. Alla andra förklaringar till terrorn än kulturernas och religionernas kamp avfärdar hen som ”pseudosociologiska förklaringar”.

Textens resonemang är obehagligt välbekanta. Liknande tankar återfinns i skriften som författades av religionskrigaren Anders Behring Breivik som nu sitter fängslad på livstid för barnamord.

Och hur stor min respekt än är för Jyllandspostens publicistiska mod, kan inte detta utbrott kallas för något annat än fegt.

Att i denna stund inte våga stå upp för det öppna, tillåtande samhället är fegt.

Att inte längre våga göra motstånd mot terroristernas världsbild är fegt.

ARTIKELN HANDLAR OM