ÅSIKT

Sex och lust för kvinnor på Umeåfestival

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Littfest bjuder på sexjournal på scenen

1 av 2 | Foto: Karolina Hansson

Det uppstår en sorts extas klockan halv fyra lördag eftermiddag, på Littfest i Umeå. Författaren och psykologen Jenny Jägerfeld modererar samtalet om Sexjournalen, tillsammans med initiativtagarna och författarna Karolina Hansson och Elina Pahnke.

Antologin består av fyrtio texter av kvinnor som skrivit personligt om sex och lust. Det ska utgöra ett alternativ till hur den kvinnliga sexualiteten brukar omskrivas som något problematiskt. Aborter, våldtäkter och sjukdomar kan ge samlingsintrycket att lust och kåthet är reserverat för killarna som ser sin egen orgasm som slutmålet och betyget för ett väl utfört samlag.

Så fort samtalet drar i gång är det som att allt måste vara så fritt och roligt som möjligt. Ju fler gånger det pressas in ett ”knulla” följt av svordomar, desto bättre. Publiken skrattar. Alla är säkra på sin sak. Alla vet vad som är rätt.

Det passerar många breda påståenden där man skulle vilja stanna upp och fråga: Vänta, vad menar du egentligen? Är det verkligen sant att en manlig regissör aldrig skulle få frågan om varför han inte haft med några kvinnliga roller? Är det inte snarare en fråga han ofta får? Men det är lättare att raljera.

Det finns inget exkluderande med att boken riktar sig till kvinnor, vilket garanterat irriterat några män. Men frågan är hur givande det är att gå på panelsamtal där friktioner anses vara så neggigt att det helt strukits från agendan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Umeå