Mona Sahlin – lyssna på experterna

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Allt åt alla: Vi är inte klassade som extremister enligt utredningen

Helene Lööw. Foto: TT
Helene Lööw. Foto: TT

Utan empiriska belägg hävdar Mona Sahlin att Allt åt allas verksamhet är våldsam. Hon påstår att radikala åsikter ska tolereras, men att vi i våra texter inte tar klart avstånd från våld är argumentet för att vi nu ska hängas ut som en samhällsfarlig organisation.

Våra ”överklassafaris” och våra demonstrationer mot nazism, som nämns på Samtalskompassen, kommenteras inte. I stället låter Sahlin förstå att vi ekonomiskt stödjer Revolutionära Fronten.

Det stämmer inte. Pengarna som åsyftas gick till enskilda individer som har anklagats för påstådda attentatsplaner som de aldrig har åtalats för, mycket grövre än det som senare prövades i rättegång och som Sahlin refererar till. Bland annat rapporterades det i medierna att stridsspetsar beslagtagits. Det var utformat för att utmåla hela den antirasistiska rörelsen som terroristisk. Det markerade vi mot - varken mer eller mindre.

Sant är däremot att vi inte reservationslöst tar avstånd från allt våld. Det gör inte heller Mona Sahlin. Vi har, till exempel, samlat in pengar till de kurdiska styrkornas försvar av Kobane mot IS. Det är också det närmaste vi kommer stöd till väpnade grupper.

Mona Sahlin påstår vidare att klassificeringen av Allt åt alla som extremister har stöd av utredningens experter. Hon påstår dessutom att ingen av dessa kritiserat utredningen, utan bara pekat på det stora kompetensbehovet hos den som ska ”arbeta operativt”. Inte heller det stämmer. Experterna kritiserade utredningen i sin helhet, och särskilt utbildningsmaterialet där vi är utpekade.

Helene Lööw, som ingick i expertgruppen, har i samtal med oss (3 mars) uppgett att kritiken framfördes i DN Debatt eftersom enmansutredaren vid slutsammanträdet gjorde klart att han inte tänkte ta med kritiska yttranden om arbetet. Hon kan inte minnas att Allt åt alla över huvud taget diskuterades under utredningen. Hon håller inte med om att vi ska betecknas ”våldsbejakande extremism”.

Om Sahlin på allvar ska bekämpa terrorism måste hon lyssna på expertisen.  Och hon måste ha tydliga definitioner och konkreta belägg.

Agnes Stuber

Maja Dalskov

Allt åt alla Stockholm

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.