Likriktningen av journalistiken redan allvarligt problem

Åsa Linderborg om Bonniers köp av Mittmedia

Av: Åsa Linderborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Efter lång ovisshet står det klart att det är Bonniers som köper mediekoncernen Mittmedia tillsammans med norska Amedia. 28 lokaltidningar byter ägare, däribland Nerikes Allehanda, Falu-Kuriren, Sundsvalls Tidning och VLT.

Bonniers säger redan nu att man ska spara 200 miljoner i den krisande tidningsgruppen. Redaktionerna ska dock fredas, pengarna ska dras in på administration och annat.


Om jag vore journalist i Mittmedia skulle jag ändå vara djupt oroad. När ett stort mediebolag sväljer ett stim magra fiskar, är priset alltid en synkroniserad journalistik. Samma artiklar kan läsas i alla tidningar, det enda som skiljer dem åt är det väldigt lokalt präglade materialet. Likriktningen av journalistiken och det offentliga samtalet är redan ett allvarligt problem.

200 miljoner kronor är skapligt mycket pengar, Stockholmscentraliserade löneutbetalningar torde inte räcka för den besparingen. Man kan spekulera i om Bonniers tänker lägga ner tryckerierna i Norrland. Tryckeriet i Akalla har en våldsam överkapacitet, kanske kommer Örnsköldsviks Allehanda att tryckas i Stockholm för att sedan långtradas upp genom landet. Den här typen av affärer har inga krav på sig att vara klimatsmarta.


Ett annat tänkbart skäl till att köpa Mittmedia är att Bonniers därmed får tillgång till en prenumerantstock, som kan bana vägen för Dagens Nyheter som landets dominerande e-tidning.

Ur en demokratisynpunkt äger redan Bonniers besvärande mycket. Med denna affär kommer ännu fler nyheter, åsikter, tankar och ord filtreras genom en enda ägandefamilj. Det är visserligen ingenting jämfört med hur Facebook och Google lägger marknader under sig, men frågan är ändå om något annat demokratiskt land hade accepterat en sådan ägarkoncentration som Sverige.

Konkurrensverket har ännu inte sagt sitt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.