Mejla

Anna Andersson

Ibland måste det bästa vara att bara släppa taget

Anna Andersson om lättnaden i att slippa prestera

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Sebastien Bras, Klas Östergren och Martin Kellerman – slutade.
Sebastien Bras, Klas Östergren och Martin Kellerman – slutade.

I september 2017 förvånade stjärnkocken Sebastien Bras restaurangvärlden när han bad Guide Michelin om att få avstå de tre stjärnor hans krog hade. Guide Michelin är världens finaste krogguide och många kockar sliter en hel karriär för att få åtminstone en stjärna – och så kommer Bras och ber om att få slippa.

Anledning var den enorma press stjärnorna skapar. Varje dag lämnade 500 portioner hans kök, förklarade han för AFP, och vilken som helst av dem kunde bli utsatt för granskning av guidens testare, som dyker upp anonymt 2-3 gånger om året. Att veta att hans rykte som kock kunde hänga på varje enskild tallrik blev för mycket för honom, som bad om att strykas ur guiden.

Visst, svarade Guide Michelin, och under året som gått har Bras ägnat sig åt kreativ fransk matlagning, glad och nöjd. ”Jag blir mindre känd men det accepterar jag”, sa han till AFP.

Man pratar ofta med beundran om människor som aldrig ger upp, som alltid kämpar vidare. Men ibland måste det bästa vara att släppa taget, att bara ge upp. Som Klas Östergren i april förra året, som lämnade Svenska Akademien med Leonard Cohens ord, ”I’m leaving the table, I’m out of the ­game”. Hur mycket mer inre frid ska han inte ha fått av det beslutet?

Eller Martin Kellerman, som också meddelade i april 2018 att han lägger av, i hans fall med att teckna den självbiografiska serien Rocky. Han hade haft en plan att göra den hela sitt liv men, sa han till DN, nu orkade han inte längre: ”Jag har alltid kämpat emot paniken och tänkt att jag ska vinna över den, men det händer inte”.

Ingen uppskattning i världen kan vara värd att leva i ständig panik över att prestera. Att dra sig tillbaka till sin korkek måste då vara det enda rätta.

Trots att många säkert håller med mig om detta så lever vi i en tid där vi frivilligt genom de sociala medierna lägger ett extra lager av prestationsångest över mycket vi gör. Vi ska inte bara lyckas, vi ska dessutom få det att se snyggt ut på Instagram. Trots att vi någonstans vet att det som visas upp där är en putsad fasad så är det svårt att inte ryckas med när lajksen rullar in – eller inte.

Då vill jag bara påminna om möjligheten att leave the sociala medier-­table och i stället glad och nöjd ägna sig åt något man gillar – fransk matlagning eller tecknande – bortom andras granskande blickar.

I alla fall tills någon kommer och drar bort dig från korkeken, vilket hände Sebastien Bras. I veckan kom 2019 års upplaga av Guide Michelin och hans krog är åter med. Den fick två stjärnor.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.