Kultur

Ny socialism – jordens räddning

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Visioner om ett nytt samhälle

Tim Jackson.
Tim Jackson.

Hur skulle en värld utan tillväxt se ut? Tim Jackson – hyllad och vittberest miljöstrateg – var i ABF-huset i Stockholm på tisdagskvällen i en bågnande Z-sal för att tala om sin bok Välfärd utan tillväxt.

Dagens tillväxtparadigm vilar på en grundläggande missuppfattning: att evig ekonomisk tillväxt är möjlig på en begränsad planet. Redan i dag har vi passerat gränsen för vilka utsläpp och uttag ur ekosystemen vår planet klarar.

Vad händer när vi 2050 är nio miljarder människor och dessa kräver en västerländsk livsstil med bil, biff och villa? Det kommer inte att fungera, menade Jackson. Problemet är att ekonomerna inte kan tänka sig en ekonomi som inte växer. I stället sprids myten att alla problem kan fixas med teknik.

Lösningen då? På akademiska ritade Jackson effektivt upp ett schema för socialism: ett helt nytt ekonomiskt system, gränser för marknader och utsläpp och en ny mänsklig social logik och möttes av applåd. Till och med kommentatorn, KD:s Anders Wijkman såg lycklig ut vid tanken.

Daniel Suhonen

ANNONS

Lyssna på ljudböcker i sommar! Just nu 50% rabatt i 4 månader hos Storytel.

Extern länk från Storytel

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!