ÅSIKT

Drömmen om Egypten

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Jenny Tunedal om
en bok som söker skönhet

Min blick på Egypten är, har varit, turistisk. Panorerande långt bort i från över det gamla, det sandiga, det fattiga och heta, ofriheten. Nu när landet är på allas läppar, i allas flöden, i centrum för ett ögonblick, är det lite märkligt att plocka upp Vinden är synlig (Unipalabra och Alhambra förlag), med bilder av Björn Björnson och ”lyriska anteckningar” av Rolf Knutsson. Att återse det där sandfärgade, tidlösa Egypten som kanske bara kan framträda i resenärens blick. ”En mångtusenårig historia / ligger för mina fötter” eller ”Nu i gryningstimman öknen / ett uppvaknandets hav”. Den känslan.

Knutssons texter ser ut som dikter. Kanske har beteckningen ”anteckningar” att göra med själva resan, kanske med den känsla av direkthet som de rymmer. Något ogarderat i iakttagelsen, en banalitet som ibland fungerar. En rad som ”Så här har jag aldrig stått” i en dikt om öknen fångar liksom både svindeln och egocentrismen som infinner sig när man flyttar sig någon helt annanstans.

Vinden är synlig är en bok som söker skönhet, kanske också ordning, kanske också en dröm om det egyptiska, snarare än en verklighet. ”I inbillningens värld / uthärdar det levande / den overkliga världen / lättare än den verkliga”.

Jenny Tunedal