Två steg framåt ett steg bakåt

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Nawal el Saadawi besöker Stockholm och förklarar att historien trots allt går framåt

Foto: SCANPIX

”Jag är äntligen fri och får sova!” utbrister Nawal el Saadawi när jag är på väg in i intervjurummet. Det visar sig att hon helt glömt, förträngt, missuppfattat och inte alls orkar med en intervju till efter dagens bravader.

Tidigare på kvällen har hon haft en föreläsning i Sofia kyrka, trots att hon fyller 80 om några dagar säger hon att det är första gången hon har blivit inbjuden att prata i ett kyrkorum. Om det är hitåt världen är på väg, att kyrkan är en plats där kvinnor får, dansa, skratta, prata och tänka  – då går vi en ljus framtid till möte, poängterar hon.

Nawal el Saadawi har länge varit en av de främsta tänkarna för oss intresserade av krocken och den nödvändiga fusionen mellan marxism och feminism. Född i Egypten och med den arabiska kulturen som utgångspunkt skulle vissa kalla henne postkolonialistisk men då protesterar hon vilt. Vi pratar om postkolonialism som om vi var färdiga med kolonialismen, i själva verket är vi i det neokolonialistiska, sa hon i en föreläsning på PEN World Voices-festivalen 2009.

Hon återkommer till det oförskämda språkbruket nu i Stockholm, i ett samtal med Pierre Schori hakar hon på hans användande av ordet skydd (protection). Hon kallar ordet farligt eftersom att skydda, oavsett om det är ett land eller en kvinna, ofta används som argument av förtryckarna. När jag väl får min kraftigt förkortade intervjutid med henne undrar jag över språkets makt. Nyligen skrev hon i The Guardian att frihet och rättvisa var enkla ord som inte behövde vidare förklaring och jag undrar om vi verkligen kan se några ord som enkla i världen vi lever i.

– Prat är enkelt, diktatorer och kolonisatörer använder samma ord som vi. Det vi måste göra är att se till deras handlingar. Om du tittar på mitt liv och vad jag gör, vad jag skriver, min del i revolutionen och det stämmer med vad jag säger så vet du att jag är ärlig. Om de säger en sak och gör något annat…

Tidigare i kyrkan sa hon, vilket liksom så mycket annat hon säger genast känns som ett bevingat ord: ”kreativitet betyder att vara känslig inför motsägelsefullheter. För att det ska vara möjligt måste dock informationen komma fram utan korruption.” Efter de senaste dagarnas rapporteringar från Egyptisk media undrar jag hur man ska kunna lita på bevakningen?

– Vi måste titta på vem som finansierar media. Är det en regim bakom som vill propagera för diktatur, förtryck och orättvisa så kommer media tjäna det politiska systemet och de som betalar. Men det finns alternativ media som folket finansierar, vi måste hela tiden vara uppmärksamma på vilka medier som används av vem och till vilket ändamål.

I samband med internationella kvinnodagen i mars blåste Nawal el Saadawi liv i Egyptian Womens Union, för att motverka hur kvinnorna skuffades undan i efterdyningarna av revolutionen och Mubaraks avsättning.

- Jag tror på kollektivets makt och motstånd, vi måste ena kvinnorna. Utan enighet kan vi inte vinna, vi måste organisera oss, enas och befria våra hjärnor från slöjorna, inte minst för att förhindra det media gör med oss.

Jag försöker översätta det till Sverige, till feminismens konstanta rörelse mellan splittring och enhet, och undrar hur vi ska kunna definiera vad vårt gemensamma mål är.

– Vi måste studera, vår situation och vårt samhälle och se både klass och kön. Precis som att vissa är könsblinda är andra klassblinda och ser inte det förtrycket. Så vi måste studera och lära oss hur förtrycket ser ut så att vi kan samla oss mot en gemensam fiende. Vi har patriarkatet och kapitalismen sida vid sida, vi måste se hur vi kan strida tillsammans.

I kyrkan lät Nawal el Saadawi entusiastisk när hon pratade om hur protesterna sprids över världen, bland annat med den kylskåpsmagnetvänliga frasen: Jag är inte emot kapitalismen men den fungerar inte. Efter de mycket olika diskussionerna om upproren i England och nu i New York undrar jag hur hon ser på protester som inte är uttalat politiskt motiverade.

– All revolution är från början spontan, passionerad. Så var det i Egypten också, miljoner hade bara sin passion och studerandet och analysen kommer efteråt. Det är en bra sak, revolution är i grunden en kreativ handling, att forma den efter analysen kommer senare.

Hon har ätit två bananer, svarar engagerat och artigt men otåligt. Innan jag tackar och låter henne försvinna till hotellet undrar mitt skeptiska hjärta om det verkligen är så att världen går framåt.

Hon tvekar inte:

- Historien är som en zick-zack-linje. Den går två steg fram och ett tillbaka men resultatet är alltid framåt.

Alice Eggers

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.