Kultur

Reepalus utspel ett röstfiske i SD-land

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Petter Larsson om en svajig socialdemokratisk strategi

Ilmar Reepalu.
Ilmar Reepalu.

Utvisa kriminella utlänningar oftare. Och inför tillfälliga prov-medborgarskap för invandrare.

Så vill Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) möta kriminaliteten i staden. Han tror nämligen att utlänningar begår brott ovanligt ofta.

Visst, det finns studier som tyder på det, men de är 20 år gamla. Dessutom faller överrepresentationen antagligen delvis bort om man räknar med klasstillhörighet.

Enligt den erfarne kriminalreportern Joakim Palmkvist består ”gängen” i Malmö av både svenska och utländska medborgare. Och enligt polisens expert Börje Sjöholm, operativ chef för länskriminalen, har polisen ingen kunskap om medborgarskap.

Sverige har heller ingen slapp utvisningspraxis i dag. Mellan 1973 och 2003 tredubblades andelen utvisade, inte för att brotten blev grövre, utan för att domstolarna vägde skyddsskäl och anknytning till Sverige lättare.

Reepalu inbillar sig nog inte att han ska få till en lagskärpning eller att det skulle hjälpa. Det är utspelet som sådant som är viktigt, en signal i en stad där SD tagit 8 procent: S vill trumfa över SD genom att– på svajig grund – lyfta fram två klassiska SD-krav som sina egna. Utspelet sker samma dag som Håkan Juholt vägrar står bredvid Jimmie Åkesson i en tv-debatt. Det ser ut som dubbla budskap, men är i själva verket en vanlig europeisk strategi för att bemöta främlingsfientliga partier: demonisera dem offentligt, men sno samtidigt deras politik.

Petter Larsson

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!