ÅSIKT

Prisad: Fackets fiende

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Gunnar Strömmer, ”Årets svensk”.
KULTUR

Tidskriften Fokus korar Gunnar Strömmer till ”Årets svensk”. Det är bara att gratulera!

Få har under åren gjort det svenska näringslivet så stora tjänster. Med hjälp av pengar från bland annat Oriflame, Tetra Pak och Stiftelsen Fritt näringsliv drog den före detta Muf-ordföranden tillsammans med andra moderater och folkpartister i gång sin till juristbyrå förklädda lobbygrupp Centrum för rättvisa 2002. Här erbjuder man gratis hjälp till människor som hamnat i juridiskt trångmål.

Det handlar inte om någon allt igenom altruistisk gärning. Upplägget, som avtäckts av Niklas Orrenius i Sydsvenskan (30 april 2007) går ut på att Strömmer & Co väljer behjärtansvärda fall som kan användas som juridiska spjutspetsar mot sosseväldet och förvandlar dem till en pr-kampanj. Godhet hand i hand med politik. Det blir inte vackrare. Ett av de mest kända exemplen är när man bistod salladsbarsägaren i Göteborg i hennes djärva kamp för att slippa teckna kollektivavtal 2006. Fackförbundet Hotell- och restaurang förlänade då Strömmer & Co priset ”Månadens patronlobbyist” för att de jobbat så hårt för att återinföra det gamla patronsamhället.

I Fokus jury satt bland andra det svenska näringslivets grand old lady, Antonia Ax:son Johnson, ja hon råkar dessutom äga tidskriften.