ÅSIKT

När regnet faller

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

GÖRAN GREIDER om israelisk terror och svensk feghet

Foto: Israeliska F16-plan har avfyrat en missil mot staden Ramah på södra delen av Gaza-remsan.

Sommarregn

– det kallar tydligen galghumoristiska palestinier i Gaza de israeliska granater och missiler som faller från himlen. Där hörs i vart fall den förtvivlade ironin. Ordet som skyler över det förfärande, uppenbarar samtidigt övergreppet.

När det däremot i nyhetssändningarna som vanligt nu talas om den tilltagande ”våldsspiralen”, ja då känns orden långt mer opålitliga. Våldsspiral? Det låter som om något slags opersonlig mekanism utlösts, liksom av misstag, ja som om något som liknar en tromb i dessa dagar drar fram över Mellanöstern. Sa inte även Jan Eliasson, utrikesministern, i går något beklagande om en ”ond cirkel” av våld? Det är tryggt. Då behöver man inte ta ställning, bara vara diplomat. ”Parterna måste få situationen under kontroll”, deklarerar Eliasson sturskt på regeringens hemsida – som om det vore fråga om jämbördiga parter! Hur fan kan det vara det när den ena parten (Israel) rakt av fängslar den andra partens regeringsmedlemmar??

I själva verket

är det israelisk militär som drar fram över den tor-

ra palestinska marken och den israeliska offensivens främsta eldunderstöd i detta nya brott mot folkrätt och mänskliga rättigheter är också det ett ord: terrorism. USA:s terrorstämpling av Hamas, som naturligtvis EU lydigt följt, ger ett alibi för att begå i stort sett vilka övergrepp som helst. Hur länge till ska ordet terrorist vara ett ord med amerikansk accent? Ett Bush-ord? Det är tyvärr effektivt, både när Putin använder det om Tjetjenien, Bush om motståndet mot ocku-

pationstrupperna i Irak, eller den israeliske regeringschefen om den folkvalda Hamas-regeringen.

Elfte september

-språket behärskar oss ännu, i alla fall mycket av nyhetsrapporteringen.

Min uppmaning är: varje gång du hör ordet terrorism – tänk då omedelbart också ordet statsterrorism. De hör (nästan) alltid samman. Israel bedriver nu statsterrorism mot en liten, utfattig befolkning och slår därmed fast att det exemplariskt genomförda palestinska, demokratiska valet tidigare i år inte betydde ett förbannade dugg.

Först blir man faktiskt förstummad (jag trodde inte längre att jag kunde bli förstummad över hur långt den israeliska regeringen är beredd att gå) när det meddelas att israelerna gripit ett stort antal Hamas-politiker. Gisslan i utbyte mot den tillfångatagne israeliske soldaten? Det liknar ju snarare den sorts krigföring som bedrivs i de äldsta delarna av Bibeln.

Terrorister eller statsterrorister? Mur eller skyddsbarriär? Våldsspiral eller israelisk militär övermakt?

Och vi har en svensk utrikesminister som tydligen helst?stannar inne när sommarregnet faller.

Göran Greider