En frihet att fira 1

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Dawit Isaak.
Dawit Isaak.

Det har gått en viss inflation i speciella dagar, men i dag inträffar en av de viktigaste: den internationella pressfrihetens dag.

Mer än 500 journalister fängslades i världen förra året och många, bland andra den svenske journalisten Dawit Isaak, är inspärrade på lång tid för sina försök att beskriva vad som händer.

I de här delarna av världen kan vi slå oss litet lagom för bröstet?... tills vidare, åtminstone: det finns människor med makt, från statsministern till justitiekanslern, som på olika sätt vill sätta gränser för det fria ordet. Handlar det inte om ”sexualiseringen av kvällstidningarna” gäller det att skydda näringsliv eller kändisars privatliv. Och vad Bodströms idéer kan innebära för pressfriheten vågar vi inte tänka på.

En frihet att fira 2

Visst görs det misstag på en allt mer kommersialiserad mediemarknad. Men det stora problemet är, möjligen, att slimmade redaktioner ska producera mer och mer i en globaliserad tillvaro som faktiskt blir allt mer komplicerad.

Journalisterna blir lätt offer för politikers, affärsmäns och pr-människors manipulationer och det känns som tiden inte riktigt finns att göra avslöjanden som inte ger direkt klirr i kassan.

Vissa makthavare och intressegrupper trivs säkert med det. Men vi andra, vi som älskar pressfriheten (och lever på den) inser att den blir mindre värd om den inskränks.

Eller om vi inte använder den fullt ut.

Amen.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.