ÅSIKT

När högerpopulister tar makten

Barbro Westling deltar i en krisövning med Public Plot

avBarbro Westling

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: public plot
Ur Malmökollektivet Public plots ”Kropp och straff”.

”Om krisen eller kriget kommer” hette broschyren som delades ut till fem miljoner svenska hushåll för ett år sen. Samma format har broschyren som kommer med den interaktiva föreställningen Kropp och straff. Men här handlar det om beredskap inför scenariot om högerpopulisterna tar makten.

Författaren Henrik Bromander och regissören John Hanse från kollektivet Public Plot informerar publiken om vilket samhälleligt läge vi ska föreställa oss. Att till exempel Inkonst i Malmö, den fristående scen för skeva och annorlunda gästspel där vi befinner oss, förmodligen skulle användas till annat.


Så följer instruktioner till publiken. Vi prövar att agera förhörd och förhörare, vi bygger förvaringsburar av stål och placeras själva där. Vilka aktiviteter kan hålla samman gruppen, hur agera mot vakter och direktiv? Hur hålla paniken borta med en svart tät huva över huvudet och med ett järnrör i händerna på ryggen?

Medan det varar får vi praktiska råd och kunskap, hämtad från Säpo, polisens arbete med gängkriminella, juristers tankar om behovet av nya lagar med mera. Övningarna följs av frågor och möjlighet att diskutera. Våld & pedagogik var ett liknande tidigare Public Plot-projekt som riktade sig till den utomparlamentariska vänstern och Kropp och straff har under några veckor gjorts med inbjudna grupper. Bara två föreställningar är för allmänheten.

Det är pedagogiskt, lugnt och respektfullt: ett allvarligt framtidslaboratorium i en utveckling som pågår i vårt samhälle. Jag sparar broschyren.

ARTIKELN HANDLAR OM