ÅSIKT

EU-dokument: Stoppa flyktingar med militär

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

EU har prövat id-kontroller, taggtråd och konfiskerade värdesaker för att försöka stoppa flyktingströmmarna. Nästa steg kan bli att falla tillbaka på en klassisk europeisk tradition: militär intervention

i andra världsdelar.

Ett dokument läckt av Wiki­leaks förra månaden, ”sex-månaders rapport för operation Sophia”, EU:s militära operation för att stoppa flyktingbåtarna i Medelhavet, talar om att gå vidare med dess ”steg 2 och 3” – i libyska ”territorialvatten och på land”.

Operationen kommer att kräva ”ett brett kapacitetsspektrum till lands, till sjöss och i luften”, sägs det, däribland, ”underrättelsetjänst, patrullerade enheter, förstörelseinriktade luftstridskrafter och special­trupper”. Det ­direkta syftet är att ­attackera flyktingsmugglare, men strider med ”terrorister” är också en trolig utveckling.

För att operationen ska ha en ”legal inramning” är det viktigt att erkänna en libysk regering som

i sin tur bjuder in de utländska styrkorna, vilket kan vara en förklaring till EU:s ansträngningar åt det hållet senaste tiden. Men medan EU måste ”använda diplomatiskt tryck för att leverera ett korrekt resultat” får det ”inte se ut som att vi favoriserar en viss sida” i landets komplicerade interna konflikter, sägs det.

Det faktum att tidigare utländska interventioner, som i Irak och Afghanistan, knappast varit några succéer, och snarast bidragit till dagens flyktingkris, diskuteras ­inte.

ARTIKELN HANDLAR OM