ÅSIKT

Årets 1 majaffisch

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Konst & designduon Kort Stubin har skapat ett textverk

Foto: AVHUMANISERANDE Årets förstamajaffisch är ett verk av konstnärsduon Kort Stubin. ”Affisch nr 1” bygger på det första svenska nazistpartiets partiprogram.

Sedan 2007 har vi på Aftonbladet Kultur bett olika konstnärer göra en affisch för första maj. Bidragen har varit skiftande – allt från kampaffischer till mer lågmälda stämningsbilder, eller peppande bilder om allas vår samhörighet.

Nu är det dags för affisch nummer tio, en bild skapad av en nybildad konst & designduo: Kort Stubin. Duon arbetar på olika sätt med att ”belysa samtida politiska fenomen och ställa dem i en historisk kontext”.

Affisch nr.1 utgår från det första svenska nazistpartiets partiprogram. I kraftig förstoring kan vi läsa en begränsad del av programmet. Det flitigt förekommande ordet ”judar” har bytts ut mot de starkt avhumaniserande ord för minoriteter eller oliktänkande som dokumenterat använts på Avpixlat eller av SD-anhängare.

Kort Stubin menar själva att verket belyser att värnandet av yttrandefrihet har gått så långt att hets mot folkgrupp inte längre behandlas som ett lagbrott.

Bilden ur partiprogrammet är tagen från forskaren Tobias Hübinettes hemsida. Hübinette skriver:

”1924 krävde det första svenska nazistpartiet att alla judar som invandrat efter 1914 skulle utvisas i ett partiprogram som för övrigt var radikalare i ’judefrågan’ än det tyska nazistpartiets dito. Fram tills 1999 krävde SD i sitt partiprogram att alla flyktingar som ankommit till Sverige efter 1970 skulle repatrieras”. Internt inom SD kallades detta krav för ”70-regeln”.

ARTIKELN HANDLAR OM