De är släkt, allihop

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

1 av 3
"Sara Lidman är släkt med

Att en rad erkänt goda författare är sprungna ur den karga jorden i norra Västerbotten är välkänt. Berättare som Sara Lidman, P O Enquist, Torgny Lindgren och Åke Lundgren är födda och uppvuxna inom ett björnrevir runtom centralorten Skellefteå. Nu har det visat sig att alla dessutom är släkt med varandra.

Lidman, Enquist och Lundgren härstammar från Zakrissläkten från Kvavisträsk, Norsjö. Släkten har sedan förgrenat sig till Storkågeträsk, skriver Ann Mari Lindmark i Föreningen Skelleftebygdens Släktforskares Jubileumsnummer 2001. Torgny Lindgrens förfäder kommer från samma Zakrissläkt, men direkt från Kvavisträsk.

När jag gör en egen efterforskning visar sig Storkågeträsk ligga i Övre Kågedalen. Denna kultplats som med buller och bång dök upp på den litterära kartan 1992 när pseudonymen Nikanor Teratologen ( Niclas Lundkvist) debuterade på Norstedts med Äldreomsorgen i Övre Kågedalen. Om författaren, som 1998 publicerade Förensligandet i det egentliga Västerbotten på Vertigo och i höst kommer med Apsefiston på samma förlag, också ingår i stora författarsläkten är fram till dags datum okänt, men inte troligt. Där står forskningen i dag.

Tommy Åberg (kultur@aftonbladet.se)

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.